NovinariNeKlece
Protest "Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" održan je 11. januara 2016. u Beogradu i u još 12 gradova Srbije. Medijski profesionalci okupili su se po treći put kako bi zaštitili novinsku profesiju ali i sa zahtevom za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović.

Prvi protest, "Novinari ne kleče/Smena Gašića" održan je u Beogradu 7. decembra, nekoliko dana nakon uvrede Gašića, a drugi "Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje", 21. decembra u 10 gradova Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić početkom decembra izjavio je da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali to još nije učinio, te Gašić i dalje obavlja dužnost ministra.

U Beogradu se ispred Vlade Srbije okupilo oko 300 ljudi a na ulaz u Vladu Srbije bio je postavljen plakat sa siluetom novinarke iznad koga je pisalo "jedna novinarka", a novinari su nosili papire na kojima je pisalo "Folow me" i "Novinari ne kleče".

Novinarka Antonela Riha pročitala je proglas u kojem je navedeno da se pored Gašićeve smene traži i da se obezbede uslovi za izveštavanje u javnom interesu, da pre svega nosioci važnih političkih funkcija ravnopravno tretiraju žene.

Zahtevalo se i da se povodom izjava Gašića oglasi i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovaca i da objasni šta je on to radio u vreme svog mandata.

U proglasu je traženo i da se po tom pitanju oglasi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da kaže odakle mu informacije sa kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i da kaže da li je Obradović praćen.

Takođe je traženo da se vlasnici, menadžeri i urednici medijskih kuća odupru političkim pritiscima i obezbede novinarima makar minimum njihovih radnih prava.

Riha je kazala da organizatori protesta ne podržavaju dolazak predstavnika političkih stranaka na skupove "Novinari ne kleče" i da bi bilo bolje da rade u javnom interesu i odgovaraju na novinarska pitanja.

Incident na protestu novinara u Novom Sadu

Stotinak novinara i građana okupilo se na protestu "Novinari ne kleče" na Trgu Slobode u Novom Sadu. Oni su podsetili da ministar odbrane Bratislav Gašić još uvek nije smenjen, iako je to premijer Aleksandar Vučić obećao.

Novinari su poručili da je Gašićev ostanak na funkciji i pored ispada i seksističke izjave samo primer ugnjetavanja građana i medija.

Miran protest je na kratko prekinuo mladić koji je uzviknuo "Ustaše marš iz Novog Sada", nakon čega je reagovala policija i na kratko ga privela.

Na protestu je zahtevana hitna smena Gašića, ali je istaknuto da je bitno ko će umesto njega doći.

- Ako umesto Gašića dođe drugi Gašić, njemu sličan, onda ništa nije urađeno - poručeno je sa skupa.

Učesnici su podsetili i na nedavne slučajeve ugnjetavanja novinara, koje su prošle kolege iz lista "Pančevac", a kojima je nuđeno članstvo u SNS u zamenu za ostanak na poslu, kao i na druge primere loše prakse u Vojvodini.

M.S.

Niški novinari, građani i nevladin sektor zahtevaju smenu Gašića

U Nišu se na protestu " Novinari ne kleče" ispred Narodnog pozorišta okupilo oko 200 novinara, građana i predstavnika nevladinog sektora koji su ponovili da neće odustati od zahteva da premijer održi obećanje i smeni ministra odbrane.

- Ministar Gašić nije uvredio samo novinarku i sve nas njene kolege. On je uvredio sve građane Srbije. Dobro je što nam u našem protestu podršku daju Nišlije. Predsednik Vlade Srbije mora da shvati da mora da smeni ministra odbrane. Neshvatljivo je zašto Vučić odugovlači sa Gašićevom smenom. Premijer je aktuelnu Vladu Srbiji sastavio za šest dana, a sad više od mesec dana ne može da smeni jednog ministra- rekla je novinarka dnevnog lista Danas Zorica Miladinović.

Novinarima je podršku večeras pružio i Đokica Jovanovića, član Udruženja predsednika skupštine stanara, koji je poručio da " novinari ne kleče nego puze"

- Nažalost, moraću da budem ironičan, ali je to istina. Mnogo novinara u Srbiji puzi. Svaka nedemokratska vlast, tako i ova u Srbiji, hoće da novinare stavi pod svoju kapu. Kao čovek razumem novinare koji se plaše za svoj posao i eventualne represalije ako pišu protiv vlasti. Ali onda oni ne mogu da budu novinari , nego su to administrativni radnici. Tužna je istina da nijedan medij u Srbiji nije izvestio kako je publika sinoć u Areni u Beogradu izviždala Vučića, Tomislava Nikolića i Sinišu Malog- ocenio je Jovanović, koji jedan od vođa protesta stanara protiv Niške toplane i Parking servisa.

Niški novinari su nosili i transparent sa natpisom "Niš ne kleči".

Protest u Šapcu: Ostanak Gašića na mestu ministra je uvreda za sve građane

Dopisnici centralnih medija i lokalnih medija koji rade u Šapcu protestovali su u centru grada pod sloganom "Novinari ne kleče".

U Šapcu su protestovali novinari agencije Beta, dnevnih listova Danas i Blic, B92, lokalnih nedeljnika Podrinjske i Glas Podrinja, kao i lokalnih televizija AS i TV Šabac

Poverenik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) za Šabac Dragan Eraković, dopisnik Danasa, rekao je da je zadovoljan odzivom kolega jer se većina dopisnika centralnih medija odazvala pozivu.

- Protest je usmeren protiv seksističkih izjava ministra ali i neprimerenog stava premijera koji ga još nije smenio. Njegov ostanak na mestu ministra nije samo uvreda za novinare i za profesiju, već i za sve građane Srbije - rekao je Eraković.

Skupu je prisutvovalo i nekoliko desetina građana koji su se zadržali sa novinarima nakon što su čuli zašto su se okupili.

Kraljevo: "Novinari ne kleče" - bez novinara

Iako se kraljevački novinari nisu pojavili na protestu "Novinari ne kleče", podršku ovom protestu dala je grupa građana koja se okupila ispred zgrade Gradske uprave u Kraljevu.

Njih oko pedesetak okupilo se kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom uvredljive izjave ministra odbrane Bratislava Gašića novinarki B92.

Time se i Kraljevo, iako bez novinara na skupu, priključilo protestima koji su održani širom Srbije.

Protest na trgu kod Krsta u Kragujevcu

U Kragujevcu je na gradskom trgu kod Krsta održan protest pred oko tridesetak ljudi. Nije bilo zvaničnih obraćanja prisutnima tako da je okupljanje proteklo u atmosferi međusobnih dijaloga o sve nezavidnijoj poziciji u kojoj se ova profesija danas nalazi.

- Za razliku od pre neku deceniju današnje novinarstvo je zauzdano nekakvim uzdama, stavljeno u nekakve okove, sve je pod nekakvom kontrolom. Sa sigurnošću , kao penzionisani novinar, mogu reći da u ovoj državi vise nema nezavisnog novinarstva. Da bi se sačuvala novinarska profesija i novinarski ponos došao sam da se solidarišem sa mladom koleginicom. Ako ona sada na početku karijere doživljava ovakvo poniženje šta može očekivati u budućnosti? - pita se Kazimir Petrović, penzionisani novinar.

- Posle onoga što se nedavno desilo našoj koleginici, ne verujem da ce skoro doći bolje vreme za novinare i novinarstvo. Novinarska profesija je godinama na minimumu svoje egzistencije i poštovanja. Delom su krivi i sami novinari ali glavni krivac su društvene prilike u kojima već duže vreme novinarstvo traži zasluženu poziciju - izjavila je Snežana Milošević, novinarka Lokal Pres-a.

- Kao najmlađi novinar na ovom skupu smatram da bi novinari trebalo da ovakve skupove drže svakog ponedeljka kako bi premijera opomenuli na dato obećanje da će smeniti ministra Bratislava Gašića. To se naravno nije dogodilo što dodatno dokazuje koliko nam je profesija unžena, potcenjena, obesmišljena... - kaže Ana Rebić, dopisnik RTV Vojvodine.

Čačak: Novinari traže prestanak pritiska na medije

I čačanski novinari održali su na gradskom trgu protest "Novinari ne kleče".

Novinar Blica i Slobodne Evrope Vladimir Nikitović pročitao je proglas novinari "Ne kleče", u kom se traži prestanak političkog pritisak na medije i poboljšanje položaja novinara.

Brojni građani podržali su protest kao i poznati čačanski pisci i slikari.

Protest i u Novom Pazaru

Dvadesetak novinara i članova nevladinog sektora održalo je u Pešačkoj zoni u Novom Pazaru protest pod sloganom "Novinari ne kleče".

Urednica dodatka Sandžak, koji izlazi u dnevnom listu Danas, Slađana Novosel poručila je na protestu da časna novinarska profesija neće klečati u nastojanju da građanima predoče istinu i profesionalno izveštavaju.

- Malo nas je na protestu, ali je to naš trenutni doprinos borbi novinara širom Srbije koji su digli glas i rekli da neće klečati. Novinarstvo je teška, ali časna profesija. Ako budemo zajedno, nećemo dozvoliti da nas bilo ko ponižava ili potcenjuje - rekla je Novosel.

U Novom Pazaru su protestvovali novinari radija Sto plus, koji je deo agencije Beta, dnevnih listova Danas i Blic, dok su se od lokalnih medija pojavili samo predstavnici televizija Jedinstvo i Sandžak.

Novosel je istakla da razume zbog čega se novinari lokalnih medija nisu pojavili.

- Verujem da su oni u duši uz nas, ali mi je jasno šta ima prednost kada birate između protesta i egzistencije porodice - izjavila je Novosel.

Glavni i odgovorni urednik radija Sto plus Ishak Slezović ocenio je da su novinari koji se nisu pojavili na protestu "izdali svoju profesiju", ali da bi i pored toga skup mogao biti prekretnica u ponašanju novinara u Novom Pazaru.

- Novinari u manjim gradovima bi trebalo da rade na sebi, da se otrgnu iz kandži politike i biznisa i da pošteno zarađuju svoju platu. Leka za ovo stanje ima, ali moramo biti spremni na rizik zarad sopstvenog digniteta. Dok se to ne desi, stvari će ostati kakve jesu - rekao je Slezović.

On je dodao i da su novinari u manjim gradovima u znatno težem položaju nego u većim i da su izloženiji pritisku lokalnih moćnika.

Subotica: Novinari da shvate da političari ne postoje bez medija

Stotinak Subotičana je na Trgu slobode održalo protest a novinari su poručili kolegama da dignu glavu i da shvate da političari bez medija ne postoje.

Novinarka Tatjana Ljubić je kazala da novinarke i novinari, osim smene ministra odbrane Bratislava Gašića zbog uvredljive izjave upućene novinarki Zlatiji Labović, traže i poštovanje novinarske profesije i obračun sa seksizmom i primitivizmom u zemlji.

Ona je parafrazirala pokojnog muzičara Dejvida Bouvija i kazala da je život u strahu najniži nivo mizerije.

- Ne dozvoljavamo da nas ova vlast svede na kafanske muzičare koji će za sitan novac svirati ono što oni naruče. Oni ne postoje bez nas, i to ne smemo zaboraviti. Odbijamo da živimo u strahu, odbijamo da pristanemo na autocenzuru i odbijamo da klečimo. Pristali smo da budemo na meti, jer je danas na meti svako ko se usudi usprotiviti vlasti - kazala je Tatjana Ljubić.

Novinarka Virag Đurković ocenila je da je Gašićeva izjava uvredila žensko, ljudsko i profesionalno dostojanstvo.

Ona je dodala i da položaj novinara u medijima na mađarskom jeziku u Vojvodini nije ništa bolji u odnosu na ostale kolege u zemlji.

- Sve dok mađarski političari na različito mišljenje reaguju tako što oduzimaju pomoć, dok su zatvoreni za izjave ili otpuštaju novinare, što se i danas događa, dotle nam je obaveza da se usprotivimo i da tražimo oslobađanje medija od političkih pritisaka - kazala je Virag Đurković, koja se, kao i ostali govornici, obraćala na srpskom i na mađarskom jeziku. 
izvor i foto NUNS.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE