zastavasrbija

Beograd, 23.04.2020. Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković izjavio je da je u našoj zemlji do danas, do 15 časova, registrovano ukupno 7.276 potvrđenih slučajeva zarazne bolesti COVID-19, dok je u poslednja 24 časa pet lica preminulo.

Gojković je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija precizirao da su od poslednjeg izveštaja do danas u našoj zemlji testirani uzorci 2.688 osoba, pri čemu su 162 laboratorijska nalaza pozitivna na koronavirus.

On je precizirao da je do sada ukupno hospitalizovano 3.477 pacijenata, dok se 96 obolelih od COVID-19 nalazi na respiratoru.

Prema njegovim rečima, u Republici Srbiji su, zaključno sa današnjim danom, ukupno testirane 51.324 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminulo je pet osoba, od kojih su četiri muškog, a jedna ženskog pola, ukazao je Gojković i dodao da je od početka epidemije preminulo ukupno 139 ljudi, a da ukupan broj izlečenih građana iznosi 1.063.

On je saopštio da se trenutno na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije leče 62 pacijenta, u KC u Nišu u starom delu 153, u novoj zgradi KC Niš 299, u KC Vojvodine 75, u KC Kragujevac 96 pacijenata, u KBC „Dragiša Mišović“ 226, na Klinici za pulmologiju KC Srbije 81 pacijent, u KBC „Zemun“ 308 i u KBC „Zvezdara“ 320 osoba.

Takođe, kako je dodao, u Opštoj bolnici Pančevo smešteno je 129 lica, u Opštoj bolnici Leskovac 132, u Vojnoj bolnici „Karaburma“ 62, na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici 200 pacijenata, na Beogradskom sajmu 305.

Prema njegovim rečima, u Hali „Čair“ u Nišu i hotelu „Centroturist“ nalaze se 74 obolela, u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu 209, u Učeničkom domu u tom gradu 131 osoba i u hali 1 Novosadskog sajma 116.

Gojković je precizirao da se u Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru leče 42 osobe, a na Infektivnom odeljenju bolnice u tom gradu pet pacijenata.

U privremenoj bolnici u Hali sportova u Kruševcu zbrinuto je 45 obolelih, u privremenoj bolnici „Plava hala“ u Čačku 18, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 45, na Institutu za rehabilitaciju „Selters“ u Mladenovcu 66 pacijenata, u Specijalnoj bolnici Banja Koviljača 57, u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji 47 i na Institutu za lečenje i rehabilitaciju Niška banja – hotel „Zelengora“ 174, dodao je on.

Pokrajinski sekretar je saopštio i da ukupan broj zdravstvenih radnika pozitivnih na koronavirus iznosi 622.

U skladu sa tim, on je naveo da je na Institutu za onkologiju u Beogradu do sada bilo ukupno 64 zaražena zdravstvena radnika, dok ih na današnji dan ima 12.

Zaposleni na institutima za onkologiju u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Vojvodini ne mogu biti opremljeni kao u COVID ambulantama, jer to nije svrsishodno, objasnio je Gojković i podsetio na to da je struka od samog početka apelovala na bolesnike sa malignom bolešću da se izoluju i smanje kontakt sa okruženjem, jer idu na hemo i zračnu terapiju.

Prema njegovoj oceni, situacija u Vojvodini je epidemiološki zadovoljavajuća već sedam dana, s obzirom na to da se beleži konstantan pad broja obolelih i izrazito povećanje onih koji su ozdravili.

Naime, iz KC Vojvodine otpušten je 131 pacijent, dok je na Infektivnom odeljenju smešteno 75 pacijenata, ukazao je on i ocenio da je do trenda pada broja obolelih došlo zbog svega što je do sada urađeno, a pre svega zbog mera i aktivnog učešća zdravstvenog sektora u lečenju obolelih.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da Srbija, prema rezultatima, izlazi iz epidemije, ekscesne situacije su sve manje moguće, dok je i sama aktivnost virusa sve manja.

Pandemija prelazi na južnu hemisferu, gde se očekuju ozbiljniji problemi zbog lošijeg zdravstvenog sistema u tom delu sveta. Ipak, nema opuštanja jer se povratak očekuje i u severni deo. To znači da bi na jesen epidemija mogla da se vrati, upozorio je on.

Kon je naglasio da bi sada, pre nego što se otvore granice, trebalo smisliti strategiju za takozvani import, odnosno ponovni ulazak virusa u zemlju.

On je podsetio na to da izlazimo iz sedme nedelje i da nemamo više nijedno ozbiljno žarište, uz napomenu da je procenat obolelih bio najveći u Nišu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu i Prokuplju, dok u Beogradu taj broj iznosi nešto iznad šest odsto, a u Vojvodini se gasi.

Kon je rekao i da bi za 1. maj trebalo da ostane zabrana kretanja jer bismo, u suprotnom, ugrozili sve što smo do sada uradili, dok bi za Đurđevdan trebalo da bude na snazi zabrana kretanja od 18 časova, uz napomenu da se o tome još nije zvanično raspravljalo.
izvor:srbija.gov.rs
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE