GSS Brus2804201

Brus,29.04.2020. Prethodna dva dana spasioci Gorske službe spasavanja Srbije odneli su 40 paketa sa hranom i sredstvima za higijenu udaljenim seoskim domaćinstvima u okolini Brusa.

GSS Brus2804204

Jedan broj seoskih domaćinstava udaljen je od asfaltnih puteva, i veoma je teško doći do njih, a i kuće su udaljene jedna od druge. Zato su spasioci GSS imali pomoć i medicinske sestre iz lokalnog doma zdravlja, da ni jedna ugrožena porodica ne ostane bez paketa.

„Neki ljudi su se i rasplakali što ih je uopšte neko obišao i porazgovarao sa njima. Nisu oni gladni, njihov najveći problem je usamljenost“, rekao je Radomir Mikić, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.


Paketi su deljeni u selima Kriva Reka - zaseoci Novčići i Đurići, Žarevo, Žilinci, Osredci - zaseok Nikitići. U ovom kraju ima oko 30 samačkih seoskih domaćinstava, i skoro svi teško žive.

GSS Brus2804203

Pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu obezbedila je kompanija Lidl.

GSS org ots

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.

GSS Srbije je član međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje - IKAR-CISA (Internationale Kommission Für Alpines Rettungswesen - Commission Internationale de Sauvetage Alpin), kao i međunarodne spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.
izvor i foto:gss.rs
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 72d
Tako rade humani ljudi! Bravo! P.S. Ovi lokalni "rodoljubi" - sve sami glumci.
| 2 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE