SindikatSloga medicinari

Beograd,27.05.2020. Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ - Sindikat zdravstva i socijalne zaštite - i tokom pandemije koronavirusa COVID-19 vodi računa o radnicima u zdravstvenom sistemu, prvenstveno o njihovojvoj bezbednosti, zdravlju i pravima.

O aktuelnim aktivnostima USS Sloga - Sindikat zdravstva i socijalne zaštite govorio je Predrag Đurić, predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite:

USSSloga Djuric0520Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – Sindikat zdravstva i socijalne zaštite – prati dešavanja u oblasti zdravstva i socijalne zaštite i svuda gde je potrebno štitimo radnike i pomažemo im da ostvare svoja prava.
Trenutno smo u akciji da se ispoštuje naredba Mininistarstva zdravlja od 26. marta 2020. godine, kojom se nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme zdravstvenih radnika (doktora medicine i medicinskih sestara – tehničara) po hitnom postupku.

Pomenuta naredba Mininistarstva zdravlja je veoma jasna i svi direktori su bili dužni da postupe po njoj. Tamo gde to po našim saznanjima nije urađeno mi smo kao sindikat intervenisali - prosledili smo saopštenje direktorima zdravstvenih ustanova da su dužni da ispoštuju naredbu po hitnom postupku jer u suprotnom biće odgovorni za sve loše posledice po naš zdravstveni sistem.

Podsećam da je naredbom Ministarstva zdravlja jasno precizirano da se iz Plana mreže zdravstvenih ustanova prime u radni odnos na neodređeno vreme svi neophodni zdravstveni radnici, doktori medicine, medicinske sestre, tehničari.

Iako je  je jedan broj direktora zdravstvenih ustanova postupio u skladu sa ovom naredbom i primio u radni odnos zaposlene koji su neophodni kako bi se zdravstvena zaštita u vreme vanrednog stanja pružala na potrebnom nivou, i dalje nije jasno zbog čega neki direktori nisu ispoštovali naredbu, iako se zna da u jednom broju tih zdravstvenih ustanova i dalje rade zdravstveni radnici na određeno vreme, kao i veliki broj volontera koji su se tu zatekli pre proglašenja pandemije.

Tamo gde naredba nije ispoštovana, prema našim saznanjima, intervenisali smo kako bi došli do informacija i videli u čemu je problem. Ukoliko nije bilo saradnje i dostave povratnih informacija slali smo saopštenja na koja su pojedini direktori burno reagovali pa čak krivicu svaljivali na medije i novinare.

Obratili smo se i Ministarstvu zdravlja da još jednom podseti direktore pojedinih zdravstvenih ustanova na naredbu i dužnosti jer svima je cilj da imamo što veći broj zdravstvenih radnika u stalnom random odnosu i zato pozivam sve direktore koji nisu postupili u skladu sa pomenutom naredbom da to učine što pre.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – Sindikat zdravstva i socijalne zaštite – još jednom želi da se zahvali svim zdravstvenim radnicima i zaposlenima u zdravstvenom sistemu, kao i celokupnom nemedicinskom osoblju na velikoj požrtvovanosti u odbrani zdravlja svih građana Srbije u proteklom periodu a posebno tokom vanrednog stanja." - rekao je Predrag Đurić, predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite u okviru Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE