UdruzenjeZenaPescanik KS

Kruševac,09.07.2020. U saradnji sa Organizacijom žena Mitrovice za ljudska prava, multietničkom grupom koja okuplja Albanke, Srpkinje, Bošnjakinje, Romkinje i žene drugih nacionalnosti, koje žive na severu Kosova, Udruženje žena Peščanik je nedavno počelo sprovođenje projekta “Žene za mir i sigurnost – Ka unapređenju odnosa između Kosova i Srbije”.

"Reč je o projektu, čiji je cilj povećanje učešća žena u procesima odlučivanja na svim nivoima pregovora između Beograda i Prištine i doprinos normalizaciji odnosa dve sredine.

Projekat će trajati 3 godine, do marta 2023. i biće realizovan u Mitrovičkom regionu i Rasinskom okrugu. Podršku za njegovu realizaciju, obezbedila je Evropska Unija u okviru programa za podršku zemljama Zapadnog Balkana u procesima EU integracija.

Od do sada održanih aktivnosti, izdvajamo partnerski sastanak i seminare u Kosovskoj Mitrovici i Vrnjačkoj Banji u cilju priprema za sprovođenje istraživanja i izradu izveštaja o informisanosti građanki i građana Mitrovičkog i Rasinskog okruga o dijalogu Beograda i Prištine i učešću žena u pregovorima.

Do kraja godine biće organizovana još 2 seminara, o Evropskoj Uniji i standardima za unapređenje prava žena u zemljama kandidatkinjama za članstvo u Uniji i javna diskusija o Rezoluciji 1325, Žene, mir, bezbednost i njenoj primeni.

U okviru projekta, inače, planirane su i razmena u oblasti kulturno – umetničkog stvaralaštva, feministički mirovni putujući karavan, povezivanje i zajedničke aktivnosti mladih žena sa Kosova i iz Srbije i brojni drugi događaji. - rekla je Snežana Jakovljević ispred UŽ Peščanik Kruševac.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE