NUNS press

Beograd,11.07.2020. Poslednjih nekoliko dana medijski radnici i profesionalci se tokom obavljanja svoje dužnosti suočavaju sa velikim brojem napada i onemogućavanjem da obavljaju svoj posao izveštavanja sa protesta što je od izuzetne važnosti za informisanje građana. NUNS se trudi da isprati sve što se događa, da zabeleži sve napade i pruži pomoć ugroženim kolegama i koleginicama.

NUNS je u kontaktu sa međunarodnim i domaćim organizacijama i institucijama i redovno ih izveštavamo o svemu što se događa na terenu. Od organizacija tražimo različite vrste podrške, od institucija tražimo da preduzmu mere koje su u njihovoj nadležnosti kako bi se slučajevi napada rasvetlili, a počinioci priveli pravdi.

Pored toga trudimo se da obezbedimo konkretnu pomoć u vidu:

  • pravne podrške;
  • psihološke podrške;
  • medicinskih pregleda;
  • zaštitne opreme.

Ovim putem vas obaveštavamo da nam se obratite ukoliko imate potrebu za bilo kojom od gore navedenih usluga/podrške na meilove ili telefone zaposlenih u Sekretariju koje možete nači na sledećem linku.

U saradnji sa organizacijom Međunarodna mreža pomoći – IAN u nudimo:

  • psihološku i psihijatrijsku podršku;
  • medicinske preglede;
  • forenzičke preglede zadobijenih povreda.

Za ovu vrstu pomoći možete se obratiti direktno na sledeće telefone: 011 403 93 40 i 063 389 729

Jako je važno da sve incidente imamo zabeležene kako bi se procesuirali slučajevi napada na novinare. Podsećamo vas da je NUNS napravio video vodič za podnošenje krivičnih prijava za napade na novinare. Video možete pogledati na sledećem linku. U prilogu dostavljamo i kratko uputstvo kako podneti krivičnu prijavu i šta je neophodno od podataka i dokaza da prikupite.

Stojimo vam na raspolaganju za svaku vrstu pomoći, javite se.

Sekretarijat NUNS - a

kratko uputstvo kako podneti krivičnu prijavu i šta je neophodno od podataka i dokaza da prikupite.

NAPADI NA NOVINARE - VODIČ KROZ PRAVNU ZAŠTITU

Krivična prijava

Ukoliko vam neko preti, fizički vas napadne, ukoliko vas neko neovlašćeno prati ili na neki drugi način proganja, ukoliko nasilničkim ponašanjem ugrožava vaše spokojstvo ili na bilo koji način ugrožava vašu bezbednost možete podneti krivičnu prijavu.

Kome prijaviti?

Krivičnu prijavu mozete podneti (ili incident prijaviti): tužilaštvu, policiji ili udruženju (NUNS-u), koje će poslati prijavu kontakt osobi* u nadležnom tužilaštvu ili policijskoj upravi.

Kako?

Krivičnu prijavu možete podneti na bilo koji način: pisano ili usmeno, telefonom ili mejlom.

Šta navesti?

U krivičnoj prijavi navesti i dostaviti dokaze koji su važni za predmet dokazivanja: lični podaci, detaljan opis izvršenja krivičnog dela, mesto izvršenja, vreme, kao i podatke o osumnjičenom, mogući svedoci kao i ostali podaci koji bi mogli da doprinesu rasvetljavanju slučaja.

- Lični podaci
- Detaljan opis
- Mesto izvršenja
- Vreme izvršenja
- Podaci o osumnjičenom
- Svedoci

*U okviru Sporazuma potpisanog izmedju sedam novinarskih i medijskih udruženja i Republičkim javnim tužilaštvom i Ministarstvom unutrašnjih poslova predviđene kontakt osobe u 27 policijskih uprava širom Srbije i četiri apelaciona javna tužilaštva i tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

NUNS


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE