Uzice spomenik1300kaplara0820

Beograd,27.08.2020. Društvo srpskih domaćina uputilo je zahtev za hitno pronalaženje počinilaca skrnavljenja SPOMENIKA BATALjONU 1300 KAPLARA u Užicu i njihovo procesuiranje.

Saopštenje prenosimo u celini:

Na osnovu dostupnih informacija iz sredstva javnog informisanja i razgovora sa prim. Dr Strainom Šuljagićem – predsednikom Društva srpskih domaćina Užica, DRUŠTVO SRPSKIH DOMAĆINA (DSD), u odsustvu darodavca sredstava i predsednika DSD Nićifora Aničića, zahteva od nadležnih organa Republike Srbije i grada Užice da se hitno pronađu počinioci VANDALSKOG SKRNAVLjENjA SPOMENIKA BATALjONU 1300 KAPLARA ispred zgrade Užičke gimnazije u slobodarskom gradu Užice, i da se po utvrđivanju njihovog identita i svih potrebnih činjenica isti procesuiraju od strane istražnih i sudskih organa.

U prilogu dostavljamo fotografije snimljene prilikom postavljanja SPOMENIKA BATALjONU 1300 KAPLARA i kopiju vandalskog skrnavljenja istog spomenika u noći 24/25. avgusta 2020. godine (očigledno je da se po korišćenim predmetima za skrnavljenje spomenika radi o više lica), preuzetu iz sredstava javnog informisanja, kao i prve komentare građana.

Očekujući hitnu akciju nadležnih državnih organa i informisanje javnosti o počiniocima skrnavljenja doniranog SPOMENIKA BATALjONU 1300 KAPLARA, sa poštovanjem.

    Upravni odbor DSD
        Predsednik
  Prof. dr Miladin M. Ševarlić

Da podsetimo da je spomenik 1300 kaplara Užicu darivalo Društvo srpskih domaćina

Spomenik borcima bataljona 1300 kaplara, čiju je izradu finansiralo Društvo srpskih domaćina, svečano je otkriven 9. maja 2019. na Trgu Svetog Save, ispred zgrade Užičke gimnazije.

Uzice otkrivanjespomenika20191

Na taj način je simbol mladosti u borbi za slobodu u Prvom svetskom ratu postao deo javnog prostora u Užicu. Bronzana skulptura je visine 2,1 metar i predstavlja mladog srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata kome je puška o desnom ramenu, dok u levoj ruci drži knjige.

Uzice otkrivanjespomenika20192

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od Društva srpskih domaćina, koje je, kako je rekao potpredsednik Strain Šuljagić, “ni vladine ni nevladine organizacije, već Udruženje koje je posvećeno negovanju tradicije i poštovanja dostojnih vrednosti srpskog društva”, koje je i finansiralo izradu spomenika.

Autor spomenika je akademski vajar iz Užica, Nataša Marković, đak prve generacije učenika Umetničke škole Užice, koja se nakon studija, vratila u svoj grad gde radi kao profesor u školi iz koje je krenula putevima umetničkog usavršavanja.

Skupu je prisustvovao veliki broj građana, predstavnici Grada, armije, Crkve, posebno srednjoškolske omladine.

Uzice otkrivanjespomenika20194

Skupu su u ime Društva srpskih domaćina, pored potpredsednika Straina Šuljagića, koji se i obratio prisutnima, prisustvovali još i Života Mihailović, pomoćnik predsednika Društva za posebna pitanja, kao i potpredsednici Društva Moma Vuksanović (predsednik Srpskog nacionalnog Saveta u Crnoj Gori) i Slobodan Erić.

Uzice otkrivanjespomenika20193

U ime Društva srpskih domaćina, na otkrivanju spomenika čiji je svečani čin skidanja zastave sa figure koje predstavlja mladog ratnika sa obeležjima vojnika, učesnika Prvog svetskog rata, prepuštena mladim ljudima- srednjoškolcima. Strain Šuljagić je podsetio na stvaranje i sudbinu ovog bataljona. Generacija pitomaca tadašnjih vojnih akademija, nakon samo dva meseca obuke u Nišu je dobila čin kaplara i po naređenju Vrhovne komande upućeni na front u najodgovornije vojne zadatke. Među ovim mladim ratnicima bilo je i 17 učenika Užičke gimnazije, među kojima su i Milan Janjušević, Miodrag Vergović, Miladin Pećinar. U emotivnom obraćanju, Šuljagić je podsetio i na pisanje tadašnje inostrane štampe o jedinstvenom slučaju da jedan narod na ratište šalje svoju budućnosti, generacije koje tek stasavaju i pred kojima je zadatak da brane, umesto da grade svoju zemlju. Takođe je istakao i činjenicu da je Prvi svetski rat bio jedinstven slučaj u srpskoj istoriji kada je narod bio jedinstven, bez političkih, stranačkih i ideoloških podela, a da ga je ujedinila borba za opstanak.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE