EUPRO RekovacDK4

Rekovac,29.08.2020. Dom kulture u Rekovcu je nakon više od 70 godina od svog osnivanja dobio novo ruho zahvaljujući sredstvima koje je Evropska unija (EU) obezbedila preko razvojnog programa EU PRO.

Uz podršku EU od 72.000 evra i učešće lokalne samouprave od 16.000 evra zamenjen je krov, postavljena nova stolarija i pod u sali, renoviran je sanitarni blok, nabavljen je novi nameštaj i oprema za izložbeni prostor.

„Sada u našem Domu kulture imamo sve uslove za organizovanje različitih manifestacija koje će promovisati kulturne i ekonomske potencijale opštine”, rekao je Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, dodajući da će se sve aktivnosti organizovati u skladu sa epidemiološkim merama i preporukama nadležnih institucija.

EUPRO RekovacDK1

„Ustanova koja je bila u veoma lošem stanju, pred rušenjem, danas ima sasvim novi izgled i biće domaćin svim dešavanjima u Rekovcu i celom levačkom kraju”, istakla je Katarina Avramov, direktorka Doma kulture koji je 2016. godine skupštinskom odlukom pripojen Kulturnom centru opštine Rekovac.

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 8,5 miliona dinara koje je opština Rekovac dobila za drugu fazu rekonstrukcije, Dom kulture će dobiti i opremljenu bioskopsku salu.

EUPRO RekovacDK2

Tokom projekta sprovedene su aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja kako bi se regulisalo upravljanje i korišćenje objekta, a posebna pažnja je usmerena na nediskriminaciju koja podrazumeva da će osobe sa invaliditetom i deca sa posebnim potrebama imati prioritet u besplatnom korišćenju sadržaja Doma kulture. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Projekat rekonstrukcije Doma kulture u Rekovcu finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE