EUPRO Zabari9201

Žagubica,23.09.2020. Evropska unija preko EU PRO programa podržava lokalno unapređenje socijalnih i zdravstvenih usluga u Žabarima i Žagubici.

EUPRO Zabari9202

„Evropska unija preko EU PRO programa podržava lokalni razvoj u 99 gradova i opština u Srbiji i drago mi je što danas u Žabarima vidimo završen jedan od tih projekat koji je doprineo stvaranju uslova za poboljšanje usluga socijalne zaštite za najugroženije grupe ljudi, pre svega dece”, rekao je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije (EU) Martin Klauke prilikom današnje posete objektu socijalne zaštite u Žabarima koji je potpuno rekonstruisan zahvaljući podršci EU.

Radovi koje je EU finasirala sa preko 66.000 evra preko EU PRO-a, a opština učestvovala sa više od 30.000 evra, obuhvatili su rekonstrukciju podova, krova, toaleta, instalacija, sistema grejanja, zamenu stolarije, kao i nabavku novog nameštaja i opreme neophodne za funkcionisanje dnevnog boravka.

EUPRO Zabari9203

Opština Žabari, prepoznajući značaj njihovog rada, dala je završeni objekat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Ključ“. Tako je obezbeđeno da oko 20 korisnika i korisnica Udruženja ima adekvatne uslove za dnevni boravak, društveno angažovanje i unapređivanje socijalnih veština, kako bi se doprinelo njihovom daljem uključivanju u zajednicu.

„Sada imamo prostor gde će osobe sa posebnim potrebama moći da se druže, stvaraju i rade. Oni ovde prave sapune od glicerina i sveće, a tako se osećaju kao ravnopravani članovi društva“, rekao je predsednik Udruženja „Ključ“, Darko Radovanović.

EUPRO Zagubica9201

U Žagubici je predstavnik Delegacije EU obišao zgradu Doma zdravlja u kojoj je EU sa više od 86.000 evra finansirala rekonstrukciju sistema grejanja i ventilacije, radove na spuštanju plafona i postavljanju LED osvetljenja.

EUPRO Zagubica9202

„Realizovan projekat u Žagubici doprineće boljim uslovima rada za zaposlene u Domu zdravlja kao i unapređenim zdravstevnim uslugama za pacijente, što je jako bitno danas kada se suočavamo sa pandemijom korona virusa“, rekao je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije EU Martin Klauke.

Kako je rekao ovo je deo podrške koje EU pruža preko EU PRO programa a koji osim projekata unapređenja socijalne infrastrukture obuvata i projekte ekonomske infrastrukture kao i one koji su fokusirani na unapređenje konkurentnosti mikro i malih preduzeća.

Dom zdravlja u Žagubici ima oko 100 zaposlenih, a na godišnjem nivou oko 9.600 pacijenata u ovom centru dobija potrebnu medicinsku negu.

Ističući dobru saradnju i podršku Evropske unije Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica je rekao da se uz EU sprovodi i projekat uvođenja geografskog informacionog sistema kako bi se stvorili uslovi za planiranje razvoja kroz mapiranje lokalnih pčelara i kulturne baštine.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE