MediGroup virusi011020

Istovremena cirkulacija gripa i virusa COVID-19 tokom jeseni mogla bi dovesti do povećanog obolevanja, učestalijih komplikacija pa i umiranja od ovih bolesti, zbog čega bi došlo i do opterećenja zdravstvenog sistema, kao i društva u celini, smatra dr Miloš Milinković, lekar opšte prakse u Domovima zdravlja MediGroup.

MediGroup drMilosMilinkovic1020

Kako je jesen period kada su različite respiratorne infekcije najnaglašenije, pored poštovanja svih epidemioloških mera (nošenje maski, držanje distance i često pranje ruku), dr Milinković preporučuje koje je preglede važno uraditi pre jeseni i otkriva zašto je važna vakcinacija.

„Mi još uvek ne znamo da li je moguća istovremena infekcija i jednim i drugim virusom. Takođe, za lekare kliničare će biti pravi izazov dijagostifikovati koja je infekcija u pitanju. Upravo zato, vakcinacija od gripa će biti od posebne važnosti. Takođe, javlja se logična opasnost da neko ko je tek preležao grip, oboli i od korone i da tako zbog već oslabljenog imuniteta dođe do težeg oblika bolesti“, zaključuje dr Milinković.

Vakcinacija od sezonskog gripa

Sezona gripa svakako počinje sa dolaskom hladnijih dana. Kako je Korona virus i dalje prisutan, nema sumnje da će doći do sudara dve, po kliničkom toku i po simptomima veoma slične bolesti. Zato je ove godine bitnije nego ranijih godina da što veći broj ljudi iz opšte populacije, uz naravno rizične grupe, bude vakcinisan od sezonskog gripa. Kada su u pitanju rizične grupe, tu spadaju svi stariji od 65 godina, osobe sa hroničnim i malignim bolestima i bolestima imuniteta, trudnice i deca. Vakcine uobičajeno stižu krajem oktobra i poželjno je vakcinisati se što pre po dolasku vakcina. Mi svake godine vršimo imunizaciju vakcinama, a po prvi put prošle godine bila je dostupna četvorovalentna vakcina (sadrži četiri soja).

Laboratorijske analize

Prevashodno je potrebno uraditi kompletnu biohemiju i rezultate vitamina D. Takođe, potreban je opšti pregled sa EKG-om nakon dobijanja laboratorijskih rezultata.

Vitaminska terapija

Potrebno je unositi što više vitamina kroz sveže vođe i povrće, a kroz suplemente Cink, Vitamine C i alfa D3. Takođe, izuzetno je važno razvijati zdrave životne navike, održavati redovan san, fizičku aktivnost i izbegavati duvan i alkohol.

Kolektivni imunitet još uvek nepoznat - Kada je u pitanju kolektivni imunitet nacije, dr Milinković ističe da je on još uvek nepoznat.

„Još uvek nema jasno preciziranih podataka o stepenu imuniteta koji ostaje nakon preležane korone. Što se tiče samog gripa to zavisi od soja virusa koji će biti aktivan u toku godine kao i od broja vakcinisanih u opštoj populaciji“, smatra dr Milinković.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE