Fondacija TijanaJuric

Mnogi od nas svakodnevno se susreću sa nasiljem, ono je nekada očigledno, ali vrlo često zna da bude i dobro prikriveno tako da ne umemo da ga prepoznamo, da mu se odupremo ili da pomognemo nekome ko je žrtva.

Šta je zlostavljanje?

Zlostavljanje se definiše kao obrazac nasilničkog ponašanja koje osoba koristi za sticanje ili održavanje moći i kontrole nad drugom osobom ili osobama.

Kada pričamo ili čitamo o nasilju, uglavnom se susrećemo sa temom fizičkog nasilja. Međutim, veoma je bitno da se upoznamo i sa ostalim oblicima zlostavljanja kako bismo mogli da zaštitimo sebe, najbliže ili pružimo pomoć nekome u našoj okolini.

Vrste zlostavljanja

Fizičko nasilje podrazumeva udaranje, šamaranje, guranje, grubo hvatanje, štipanje, griženje, čupanje kose i tome slično. Ova vrsta zlostavljanja takođe uključuje uskraćivanje medicinske nege ili prisiljavanje na upotrebu alkohola i / ili droge.

Prisiljavanje ili pokušaj prinude na bilo koji seksualni kontakt ili ponašanje bez pristanka je seksualno zlostavljanje. Ova vrsta nasilja uključuje i silovanje u braku, napade na intimne delove tela, forsiranje seksa nakon fizičkog nasilja ili seksualno ponižavanje. Takođe seksualno zlostavljanje je i neprimereno dodirivanje na javnom mestu od strane nepoznatih lica, fotografisanje ili snimanje intimnih delova bez znanja osobe, slanje i deljenje eksplicitnih fotografija i videa bez informisanja lica koje je na njima.

Kada zlostavljač ponižava žrtvu, umanjuje njen osećaj sopstvene vrednosti ili samopoštovanja, radi se o emocionalnom zlostavljanju. To može uključivati i umanjivanje nečijih sposobnosti, prozivanje i narušavanje nečijeg odnosa sa decom. Emocionalno zlostavljanje su i uvredljivi komentri predstavljeni kao šala.

Ekonomsko zlostavljanje definiše se kao stvaranje ili pokušaj da se pojedinac učini finansijski zavisnim, zadržavanjem potpune kontrole nad finansijskim resursima, uskraćivanjem pristupa novcu ili zabranom nečijeg pohađanja škole ili zaposlenja. Odbijanje plaćanja alimentacije, nagovaranje na zaduživanje, prisiljavanje na prevođenje imovine na zlostavljačevo ime  takođe se vodi pod definicijom ove vrste nasilja. Najčešće žrtve su žene.

Elementi psihičkog zlostavljanja uključuju izazivanje straha zastrašivanjem, pretnje fizičkom povredom sebi, partneru, deci ili partnerovoj porodici ili prijateljima, povređivanje kućnih ljubimaca, uništavanje imovine, prisiljavanje na izolaciju od porodice, prijatelja, škole ili posla. Takođe, u ovom vrstom nasilja smatra se i neprestalna kritika fizičkog izgleda, izolacija žrtve i konstantno nametanje krivice.

Zašto osobe ne napuštaju zlostavljača?

Najčešći savet za žrtve bilo koje vrste zlostavljanja jeste – napuštanje zajednice. Međutim, to nije uvek tako lako. Mnoge žrtve veruju daa njihov partner nije tako loš, da će se promeniti i da neke stvari jednostavno treba trpeti. Ovo se često dešava zbog toga što su zlostavljači uglavnom vešti manipulatori koji zlostavljanje kada su u javnosti zamene pažnjom, lepim rečima, poklonima i nežnošću i tako zbune žrtvu. Osim toga, na taj način kreiraju sliku da su zapravo dobri ljudi, pa ukoliko dođe do toga da se zlostavljana osoba požali na nasilničko ponašanje, niko u okolini ne može da joj poveruje.

Veliki problem predstavlja i finansijska zavisnost. Žrtve znaju da ukoliko prekinu odnos verovatno neće imati prihode i mesto za stanovanje. Kada su deca deo zajednice, nekada se ostanak sa nasilnim partnerom smatra kao bolje rešenje kako bi deca imala oba roditelja. 

Bilo da se nalazite u ovakvoj zajednici ili znate nekoga ko trpi nasilje, potrebno je znati da izlaz postoji. Postoji rešenje. Patnja ne mora da traje zauvek. Niste krivi. Niste umislili. I niste jedini.

Potražite pomoć. Posavetujte se sa osobama kojima verujete, potražite pomoć od organizacija koje se bave brigom o žrtvama nasilja, kontaktirajte onlajn podršku gde se anonimno i besplatno možete poveriti stručnjcima koji vam mogu pomoći. Priznanje da ste bili, ili još uvek jeste žrtva manipulacije ili nasilja nije sramota. Uvek postoji način da počnete od početka, bez straha, krivice, batina ili pretnji.
autor:Urednica sajta tijana.rs



Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE