DIOPTI preventivnipregled

Svetski dan vida se ove godine obeležava 8. oktobra, sa ciljem podizanja svesti o važnosti očuvanja zdravlja očiju. Najnoviji podaci Međunarodne agencije za prevenciju slepila (IAPB) pokazuju da više od 1,2 milijarde ljudi na svetu nosi naočare za vid, a prema istim podacima, uz redovne preventivne preglede oštećenje vida moguće je izbeći u više od 75 odsto slučajeva.

Pregled vida predstavlja najbezbolniji i najkraći preventivni pregled, a stručnjaci preporučuju kontrolu najmanje jednom godišnje.

U nastavku vam donosimo tri važna saveta za očuvanje zdravlja vaših očiju:

REDOVNI OČNI PREGLEDI

Prvi preventivni pregled kod dece obavezno treba uraditi između druge i treće godine života kako bi se ustanovilo da li postoje promene u dioptrijskom aparatu oka i da li su potrebne naočare. Kod odraslih, ukoliko imaju zdrave oči, preventivni pregledi treba da se rade jednom godišnje. Iz tog razloga, do 1. novembra u svim Diopta radnjama organizuje se akcija „Izgledajte bolje“ u okviru koje svi kupci dioptrijskih ramova i stakala dobijaju besplatni očni pregled, ali i popust na kupovinu do 30 odsto.

ZAŠTITA OČIJU OD UV ZRAČENJA I PLAVE SVETLOSTI

Boravak u prirodi i prirodna svetlost mogu da spreče ubrzan rast minusa. Ipak, važno je zaštiti oči kada smo napolju, a to se postiže nošenjem naočara sa UV zaštitom. Sa druge strane, u zatvorenim prostorijama, kada smo izloženi ekranima računara, telefona, televizora, važno je nositi naočare čija stakla imaju zaštitu od plave svetlosti, odnosno H-Iprotecht. Ovaj vid zaštite se preporučuje svima koji puno vremena provode za kompjuterom, bez obzira da li imaju dioptriju ili ne, jer se plavo svetlo akumulira na zadnjem delu oka i dovodi do bržeg starenja i do degenerativnih promena.

PRAVILNA ISHRANA

Pravilna ishrana je važna kako za ceo organizam, tako i za zdravlje oka. Određene namirnice imaju blagotvoran uticaj na zdravlje očiju, jer sadrže potrebne vitamine, minerale, antioksidante i druge biološki vredne materije koji doprinose boljem vidu. Najvažniji prirodni pigmenti za raspoznavanje boja i jasan vid - zeaksantin i glutein, nalaze se u samom oku, u makuli koja je smeštena na mrežnjači. Kako organizam ne može sam da ih stvara, jako je važno njihovo unošenje kroz hranu, pre svega kroz narandžansto i zeleno voće i povrće – šargarepe, kajsije, dinje, bundevu, brokoli, spanać, blitvu.

KAKO DA IZABERETE ADEKVATNE NAOČARE ZA VID?

 Dr sc. med. Snežana Pešić, stručni konsultant u DIOPTI, otkriva jednostavne trikove koji će vam pomoći da napravite pravi izbor:

„Ram treba da bude udoban za nošenje i da ne klizi sa nosa. Važno je da prati fizionomiju lica - ne treba da bude ni prevelik, ni premali. Ukoliko imate bleđi ten, birajte ram sa hladnim bojama, a ukoliko imate tamniji ten bolje će vam pristajati ram sa tamnim bojama. Birajte naočare koje su suprotne obliku vašeg lica. Ukoliko imate četvrtasto lice, birajte ram koji je okrugao, a ukoliko imate malo oštrije crte lica, birajte ram sa ovalnim oblikom“, zaključuje dr Pešić.

Dioptrijske naočare često predstavljaju i poseban modni ukras. Iz tog razloga, neophodno je da obratite pažnju na karakteristike vašeg lica, kako biste izabrali model koji će vam savršeno pristajati.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE