OCBrus 10201

Brus,18.10.2020. Peti, poslednji podkast serijala Omladinskog centra Brus, u okviru lokalne inicijative „uNAPREDimo zajedno“ nosi obećavajući naziv „Mladi grade budućnost“.

Ova emisija svojevrsni je zaključak analize života stanovnika u Brusu, sa akcentom na mladima. U prethodnim emisijama članovi Oc Brus bavili su se važnim aspektima lokalne zajednice, turizmom, poljoprivredom, radom lokalne samouprave, politikom zapošljavanja, kao i zasnivanjem porodica, a svi oni okupljeni su oko glavne ideje – uslovi života mladih u Brusu. Želeli su da kroz podkaste sa tematskim sagovornicima ukažu na uzroke odlaska mladih, mogućnostima za njihovo zapošljavanje i sveukupnim razvojem lokalne zajednice.

Ova emisija dopunjuje ono što su u prethodnim emisijama rekli mladi sa sela, mladi koji se bave poljoprivredom i turizmom, roditelji, kao i predstavnici lokalne samouprave koji se i sami osvrću na svoju mladost i predlažu načine za rešavanje problema mladih.

Neformalno ali i objektivno mladi su iznosili svoja zapažanja, opis trenutnog stanja, mišljenja o prednostima i manama malog mesta, o tome da li vide sebe u Brusu, šta bi predložili lokalnoj samoupravi, a šta vršnjacima i to imaćete prilike da čujete u podkastu pod nazivom „Mladi grade budućnost“ OVDE.

Mladi kroz procese odlučivanja stiču samopouzdanje i postaju odgovorne ličnosti, što je primer dobrog ophođenja prema okolini, u uslovima kada ima zajedničkog razumevanja. Međutim, osećaju da se njihove ideje nedovoljno cene u lokalnoj zajednici, iako smatraju da bi svojim predlozima mogli da doprinesu ostanku mladih u Brusu.

Jedna od preporuka mladih lokalnoj samoupravi je i organizacija sajma obrazovanja i zapošljivosti u Brusu sa ciljem obuke, sticanja praktičnih veština i ohrabrivanja mladih za pokretanje sopstvenog biznisa i rad u privrednom ambijentu. Mladi takođe žele da se uključe i osmisle lokalne, volonterske i ulične akcije, kako bi svoju slobodu govora, mišljenja i izražavanja iskoristili na najbolji mogući način..

Pet audio emisija u okviru lokalne inicijative „uNAPREDimo zajedno“ možete čuti na platformi Omladinskog centra Brus OVDE.

U realizaciji audio emisija Omladinskog centra Brus učestvovali su Marija Aleksić, tehnička podrška Dalibor Jeremić, saradnik na izradi online platforme Đorđe Zlatanović, montaža Jasna Rakićević.

Omladinski centar Brus ovom prilikom se zahvaljuje svim učesnicima emisija, medijima i volonterima Omladinskog centra Brus, koji su dali svoj nesebični doprinos da lokalna inicijativa „uNAPREDimo zajedno“ uspe u potpunosti.
Jasna Rakićević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE