SlomljenaKrilaZlatibora 2

Dejan Đerić, mladi istraživač iz Užica, napisao je odličnu knjigu ”Slomljena krila Zlatibora”, u kojoj je opisano spašavanje šest posada sa ukupno 47 avijatičara, koji su pali u široj okolini Užica i koje je spasao Zlatiborski korpus četnika Jugoslovenske vojske u okviru misije ”Halijard”.

Dejan Đerić, master inženjer elektrotehnike, upustio se u obimno istraživanje na terenu i intervjuisao pripadnike Jugoslovenske vojske u otadžbini koji su učestvovali u evakuaciji. Knjiga detaljno opisuje misiju spasavanja i sudbine ljudi koji su u njoj učestvovali. Podseća na prelete savezničke avijacije tokom 1943. i 1944. godine između Italije ka Rumuniji, gde su ovi saveznički avioni pokušavali da unište nemačke ratne rafinerije nafte u delti Dunava. Njih su obarale odlično opremljene nemačke protvvazdušne baterije, koje su se nalazile u okolini Borskih rudnika.

Na teritoriji Zlatibora našlo se ukupno 47 američkih avijatičara. U knjizi je svih 47 poimenično popisano i identifikovano na fotografijama, uz vreme i mesto gde su se spustili, ko ih je prihvatao, u koje su kuće smešteni, kako su prebacivani ka Pranjanima odakle su avionima evakuisani u Italiju. Najzaslužniji Srbi za uspeh zlatiborske operacije su, na žalost, istinu odneli sa sobom u grob, jer o tome u Titoizmu nije smelo da se govori.

SlomljenaKrilaZlatibora 1

Knjiga obiluje fotografijama od kojih je dobar deo do sada bio nepoznat, kao i faksimilima dokumenata. Dejanu su u radu pomogli i istraživači Miloslav Samardžić i Aleksandar Ognjević i Dušan Babac.

Kao što reče Dušan Babac: ”Ovom knjigom Dejan Đerić nije samo ispravio višedecenijsku nepravdu prema svojim precima, komšijama, zemljacima, već je najavio da dolazi još jedan talas mladih istraživača koji se ne mire sa višedecenijskim istorijskim falsifikatima. Dejan Đerić je ovim delom uneo još jednu ciglu u zid odbrane Srpstva, a opravdano je očekivati da će toga biti još. Tako se krug saboraca širi Srbijom do konačne pobede istine i pravde!”

Nadamo se da ćemo uskoro videti još jedan spomenik u zlatiborskom selu Sirogojnu povodom ove operacije spasavanja saveznika.
izvor:FB Istorija Srba


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE