MDULS Mogic1020

Beograd,23.10.2020. Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Saša Mogić ocenio je na tribini koja je održana 15. oktobra povodom Evropske nedelje lokalne demokatije da građani mogu da iskoriste zakonske mogućnosti i učestvuju u kreiranju lokalnih politika.

Tribinu je na Fakultetu političkih nauka organizovala Stalna konferencija gradova i opština u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.

Mogić je ocenio da širi kontekst učešća građana u poslovima javne vlasti predstavlja ostvarivanje suvereniteta građana.

Naglasio je da su izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje su usvojene 2018. godine uspostavljeni mehanizmi za učešće građana i pozvao građane da iskoriste zakonske mogućnosti.

“Uveli smo obavezu lokalnih samoupravama da uključe građane u donošenje investicionog dela  budžeta i da ih pitaju gde i šta žele da se radi u njihovoj sredini”, rekao je Mogić.

Podsetio je da je od ove godine Ministarstvo počelo da dodeljuje nagrade gradovima i opštinama za najbolje primere u oblasti dobre uprave, a jedan od  kriterijuma je i  transparentnost i učešće javnosti u radu .

Takođe, građani se podstiču na pokretanje inicijativa koje su značajne za njihovu sredinu i izmenama Zakona je predviđeno da je sada potrebno za pokretanje građanske inicijative pet odsto građana sa biračkim pravom.

Jedinice lokalne samouprave, kako je rekao, sada treba da uključe građane u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenata javnih politika.

„Postoje različiti kanali komunikacije građana i lokalne vlasti i treba usmeravati zahteve građana na onaj kanal koji je najprimereniji da bi se njihovi interesi ostavrili“, rekao je on.

Mogić je podsetio i da je prošle godine počela izrada Programa reforme sistema  lokalne samouprave i ocenio da je to prvi put da je počet proces izrade ovakvog strateškog dokumenta.

O tome kako organizacije civilnog društva mogu da učestvuju u donošenju javnih politika govore Žarko Stepanović, direktor Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i Stanka Parać Damjanović, direktorka Centra lokalne demokratije iz Subotice


izvor:mduls.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE