KSstudioVeVe

Kruševac,09.12.2020. Grad Kruševac i Savet za rodnu ravnopravnost Grada Kruševca uključuju se i ove godine u Kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ i zajednički se bore za smanjenje nasilja u porodici i partnerskim odnosima, a posebno za smanjenje nasilja nad ženama.

Povodom ove kampanje, Jasmina Palurović, gradonačelnik Grada Kruševca je izjavila sledeće:

„Grad Kruševac već dugi niz godina učestvuje u kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Cilj kampanje je ukazivanje na postojanje problema nasilja nad ženama u društvu, preduzimanje aktivnosti i podizanje svesti javnosti o postojanju ovog problema.

Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dala je pozitivne rezultate, povećao se broja prijava nasilja čime je omogućeno sprečavanje nasilja i hitna, blagovremena i delotvorna zaštita i podrška žrtvama nasilja.

Takođe, primenom zakonske mere udaljavanja nasilnika iz porodice, dovela je do smanjenja broja smeštaja žena iz našeg grada u sigurne kuće.

Evidentno je da se žene manje plaše da prijave nasilje, ali to sada čine i srodnici i komšije, kao i nadležni u institucijama, školama i zdravstvenom sistemu.

Permanentno postoji potreba da nadležne institucije vrše procenu rizika od nasilja i da se posebna pažnja posveti posveti problemima nasilja nad Romkinjama i pripadnicama drugih osetljivih grupa – ženama invalidima i ženama sa sela.

U narednom periodu, kroz aktivnosti Saveta za rodnu ravnopravnost i sprovođenje Strategije socijalne politike grada Kruševca, redovno ćemo pratiti primenu Zakona i razvijati programe :

- ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja,

- razvijati programe za rad sa počiniocima nasilja,

- nastaviti zajednički rad sa institucijama, medijima i organizacijama civilnog društva na preventivnim aktivnostima i podizanju svesti javnosti o nasilju u porodici i nasilju nad ženama.

Ove godine u toku trajanja kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ od 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava, Spomenik kneginji Milici i ulaz u zgradu Gradske uprave osvetljeni su narandžastom bojom kao simbol vere u budućnost oslobođenu od nasilja“.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ obuhvata četiri važna međunarodna datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar - Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava.

Savet za rodnu ravnopravnost Grada Kruševca povodom Kampanje 16 „dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ podseća da je nasilje u porodici i partnerskim odnosima, a posebno nasilje nad ženama i dalje jedan od značajnijih problema u našem društvu, pa i u našoj lokalnoj zajednici. Prisutni su svi oblici nasilja: fizičko, seksualno, pshičko i ekonomsko nasilje, kako u većinskoj, tako i u romskoj populaciji.

Prema podacima Centra za socijalni rad Kruševac u 2020. godini broj prijavljenih slučajeva je 534 od čega je broj slučajeva nasilja nad ženama 317. SOS telefonu Udruženja žena „Peščanik“, koji pruža usluge psihološke i pravne podrške ženama žrtvama nasilja na srpskom i romskom jeziku, u saradnji sa Udruženjem Romani cikna, obratilo je 67 žena žrtava nasilja.

Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dovela je do efikasnijeg postupanja institucija, udaljenja nasilnika od žrtve i doprinela većoj zaštiti i podršci koje društvo pruža žrtvama nasilja, pa je i broj smeštaja žena u sigurne kuće smanjen. Najveći problem kod žena žrtava nasilja i posebno žena Romkinja je odustajanja od prijave, jer žene u većini slučajeva ne raspolažu resursima za samostalan život.

Savet za rodnu ravnopravnost će u narednom periodu aktivno pratiti primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici na području Grada Kruševca, insistirati na razvoju preventivnih programa u zajednici, preventivnom radu sa ženama i muškarcima i ekonomskom osnaživanju žena žrtava nasilja.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ove godine predstavlja i svojevrsni poziv svim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, da još aktivnije uzmu učešća u cilju sprečavanja nasilja i suzbijanja posledica u uslovima epidemije COVID-19.
izvor:krusevac.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE