MC Beograd

Beograd,21.12.2020. U utorka 22. decembra 2020. godine u Medija centru u Beogradu biće održane dve konferencije za novinare: Istraživanje "Mladi i preduzetništvo" i Albanski ili srpski mini-šengen: Predstavljanje programa Srpskog pokreta Dveri za Srbe u regionu i rasejanju i ideje Srpskog mini-šengena

Konferencija za novinare Istraživanje "Mladi i preduzetništvo" biće održana u Velikoj sali sa početkom u 13:00 časova na kojoj ćebiti predstavljeni rezultati EU projekta „Naša zajednica, naša budućnost“ – Veća saradnja i zapošljavanje mladih“ za bolje razumevanje nezaposlenosti mladih.

Prema podacima iz istraživanja procenat nezaposlenih mladih osoba iznosi oko 20% od ukupnog nezaposlenog stanovništva.  Najveći broj mladih kao jedan od osnovnih razloga za samozapošljavanje navodi da nisu mogli da pronađu posao za platu, a novac za započinjanje sopstvenog posla su dobili od porodice ili prijatelja. Pored analize preduzetništva mladih, istraživanje sadrži i preporuke za unapređenje politika za razvoj preduzetništva.

Značaj projekta je u podizanju svesti o poteškoćama sa kojima se susreću mladi u Srbiji po pitanju samozapošljavanja, te slanje konkretnih preporuka adekvatnim institucijama sa ciljem stvaranja boljih uslova za mlade nezaposlene u Srbiji.

Glavna svrha ovog istraživanja jeste podizanje svesti šire javnosti, kao i prevrednih subjekata i mladih nezaposlenih osoba, i da ono treba da pruži bolje razumevanje položaja mladih u sferi samozapošljavanja i identifikuje izazove sa kojima se ovi mladi suočavaju. Istraživanjem su donete konkretne preporuke, koje će biti upućene Vladi Srbije, državnim institucijama i organizacijama koje se bave zapošljavanjem i podsticanjem samozapošljavanja. Cilj istraživanja i iznesenih preporuka jeste kreiranje boljih uslova za samozapošljavanje nezaposlenih mladih, te otklanjanje prepreka koje se tiču nedostatka uslova za započinjanje sopstvenog biznisa. Opšti cilj istraživanja jeste poboljšanje dugoročne zapošljivosti mladih u Srbiji.

Ova akcija deo je globalnog projekta “Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, ukupne vrednosti 4,7 miliona evra, koji finansira Evropska unija i sufinansira Vlada Republike Srbije a sprovela je Krovna organizacije mladih Srbije (KOMS) u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava, organizacijom “M-peeria” i Nacionalnom asocijacijom praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR).

Na konferenciji za novinare koja je u maloj sali sa početkom u 13:00 časova na temu Albanski ili srpski mini-šengen: Predstavljanje programa Srpskog pokreta Dveri za Srbe u regionu i rasejanju i ideje Srpskog mini-šengena govore: Boško Obradović - predsednik Srpskog pokreta Dveri, mr Ivan Kostić - potpredsednik Dveri i predsednik Saveta Dveri za odnose sa Srbima u regionu i rasejanju, prof. dr Tamara Milenković Kerković - potpredsednik Dveri i predsednik Saveta Dveri za ekonomiju

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/sr/uzivo


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE