Raskrsnica Blic280216
Na raskrsnici ul. Mike Đorđevića i Kneza Miloša u Brusu, kod marketa "Blic", više puta su se dešavali saobraćajni udesi i već duži period nadležni organi pokušavaju naći najbolje rešenje kako bi povećali bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Kako smo saznali uskoro će biti rešen i problem ove raskrsnice postavljanjem usporivača brzine saobraćaja.

Usporivaci280216
"Uskoro će biti rešen problem raskrsnice ul. Mike Đorđevića i Kneza Miloša u Brusu, kod marketa “Blic”. JP "Direkcija za građevinsko zemljište puteve planiranje i izgradnju Brus", na inicijativu Saveta za koordinaciju bezbednosti saobraćaja opštine Brus,  na ovoj raskrsnici postaviće usporivače brzine saobraćaja. Iako je bilo reči o postavljanju semafora na odustalo se od ove ideje jer semafor najverovatnije neće rešiti problem, a i veoma je skupa investicija kao i kasnije održavanje i zato će biti postavljeni usporivači brzine saobraćaja." rekao nam je Miloš Azdejković, direktor JP "Direkcija za građevinsko zemljište puteve planiranje i izgradnju Brus".


Kao usporivači brzine saobraćaja mogu se koristiti vibracione trake, šušteće trake, zvučne trake...

VIBRACIONE TRAKE
Vibracione trake su tehnička sredstva za usporavanje saobraćaja, kojima se pri prelasku vozila proizvode jače vibracije i zvučni efekti kojima se upozoravaju vozači da smanje brzinu kretanja, odnosno da usklade vožnju sa propisanim ograničenjem brzine.
Po pravilu vibracione trake se postavljaju preko kolovoza ispred škola, vrtića, železničkih prelaza, pešačkih prelaza, putnih naplatnih prolaza, ukrštanje i opasnih krivina gde su velike brzine kretanja i gde se želi  upozorenjem pomoću jačih vibracija i  zvučnih efekata, postići smanjenje brzine kretanja vozila na propisanu.

ŠUŠTEĆE TRAKE
Šušteće trake su tehnička sredstva za usporavanje saobraćaja, kojima se jačim zvučnim efektom, manjim vibracijama i vizuelnim optičkim efektom upozoravaju vozači da smanje brzinu kretanja motornog vozila u zonama gde je to neophodno.
Šušteće trake se izvode hrapavljenjem kolovoznog zastora površinskim sredstvima, glodanjem ili nanošenjem odabranog materijala na površinu kolovoza.
Šušteće trake mogu da se postavljaju ispred škola, vrtića, prelaza puta preko pruge, ispred pešačkih prelaza, naplatnih rampi, raskrsnica i opasnih zavoja gde su velike brzine kretanja gde je potrebno lakim vibracijama i zvukom upozoriti vozača da smanji brzinu prema propisanom ograničenju. Postavljaju se u sekcijama sa više traka i sa različitim rastojanjima između traka.
Šušteće trake mogu da se realizuju kao:
· zvučne trake i
· optičke zvučne bele linije.

ZVUČNE TRAKE
Zvučne trake se izvode u paru na udaljenosti 1,8 m (2,0 m) preko saobraćajnih traka, širine 15-40 cm i visine 5-12 mm na međusobnom razmaku koji zavisi od dolazne i zahtevane brzine (pr. 80 km/h - 30 km/h).
Šušteće - zvučne take mogu se izvoditi i u setovima od 6 traka. Širina jedne trake može biti od 12 do 15 cm, visine 5 -12 mm, a rastojanje između traka je 45 - 60 cm. Kao i u prethodnom slučaju setovi se postavljaju na međusobnom razmaku koji zavisi od dolazne i zahtevane brzine (pr. 80 km/h - 30 km/h).

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE