UdruzenjeRadnikaNaInternetu

Beograd,14.01.2021. Mali privrednici, preduzetnici i radnici na internetu najavili su protest u Beogradu, ispred Skupštine, 16. januara 2021. godine u 15:00 časova. 

U tekstu na društvenim mrežama, kao i na sajtu uri.rs, navedi se da je protest organizovan jer u doba velike krize neophodna je podrška, a ne kulminacija dugogodišnjeg nemara državnih organa kojim se uništavaju čitave grane privrede. Solidarišu se mali privrednici, preduzetnici i radnici na internetu kojima je država uskratila neophodnu podršku onda kad im je najviše trebala.
Radnici na internetu nisu nikakvi utajivači poreza niti traže poseban tretman u ovoj zemlji. Zakon ih ne prepoznaje, nisu niko - ni radnici, ni zaposleni, ni poslodavci. Nemaju nijedno pravo niti zaštitu, a ugrožena im je gola egzistencija!

"Žele da privuku strane digitalne nomade, da Srbija za strance bude „poreski raj“. Šta je sa našim mladima?

Za njih je sadašnja poreska politika sigurni i brzi kraj.

Država je kroz delovanje Poreske uprave ugrozila egzistenciju i budućnost desetine hiljada porodica radnika na internetu.

Optužuju nas da smo utajivači poreza, da tražimo povlašćen položaj, svađaju nas sa drugima. Pozivaju se na zakon donet pre 20 godina prema kojem nismo niko – ni radnici, ni zaposleni, ni poslodavci. Ne daju nam da budemo jednaki sa drugima.

Poreska uprava nam je pred Novu godinu poslala na hiljade čestitki i najavljuju da tek kreću na nas. Usred pandemije žele da nam uzmu i do 80% svega što smo zaradili u proteklih 5 godina!

Zahtevi su i dalje isti: obustava naplate i pregovori!

Mi smo samo jedni od mnogih koji su pogođeni krizom i nepravdom – 280.000 radnika je otpušteno, 340.000 ljudi je zaraženo virusom korona, 3500 je preminulo. Zdravstveni radnici umiru na poslu kako bi nas sve zaštitili. Truju nam vazduh i stavljaju reke u cevi zbog privatnih interesa. Otimaju nam šume. Privatni izvršitelji prete da nam otmu i krov nad glavom.

Budžetskoj kasi fali 4,2 milijarde evra i ta rupa se popunjava preko pleća radnika na internetu.

Setili su se sada svih nas kada im treba novac potrošen na gradnju stadiona, pravljenje logotipa javnih preduzeća, dok opraštaju dugove najvećim dužnicima.

Podržite nas – i vi ste na udaru koji neće prestati sutra.

Pozvani su svi građani Srbije koji žele da podrže borbu radnika na internetu za pravednije društvo i jednake uslove života i rada za sve.

Obezbeđen je i besplatan prevoz za sve koje žele da dođu na protest iz svih krajeva Srbije, a ukoliko želite da pođete na protest popunite formular OVDE kako  bi organizator na vreme obezbedio prevoz. " - stoji u FB objavi Udruženja radnika na internetu

Ukoliko prisustvujete protest budite odgovorni i obavezno nosite zaštitne maske, navedeno je u saopštenju.

Ko su radnici na internetu i frilenseri pročitajte OVDE a o njihovom udruživanju i razlogu za protest pročitajte OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE