MikinaKuca JoticR2020a

Brus,18.01.2021.Oktobra meseca 2020. godine ponovo je postavljena spomen ploča na kuću u kojoj je živeo Miodrag Mika Đorđević sa svojom suprugom Jožom Jovankom Đorđević.

Ponovno postavljanje spomen ploče zasluga je profesora istorije Radoljuba Jotića Jote, koji radi u osnovnoj školi u Brusu a živi u blaževačkom kraju.

JoticR Mikinakuca2020

"Sedamdesetih godina prošlog veka, po prvi put pokrenuta je akcija da se na rodnoj kući Mike Đorđevića, u Brusu, postavi spomen ploča. Međutim, opština iz nekih razloga tada nije htela da je postavi, pa je ova akcija propala. Nakon nekoliko neuspelih pokušaja, konačno, ploča je postavljena tek 11. jula 2006. godine.
U jesen 2017. godine današnji vlasnici kuće radili su fasadu na objektu. Tom prilikom skinuta je spomen ploča. Od tada je prošlo tri godine, a da ploča nije vraćena. Nadležni opštinski organi delovali su potpuno nezainteresovano.
Krajem oktobra 2020. godine vraćena je na staro mesto. Da ploču vratim, pomogao mi je Darko Nikolić, domar osnovne škole u Brusu, na čemu sam mu neizmerno zahvalan.  

Mika Djordjevic RJ3

Mika nije bio, niti će ikada biti u milosti opštinskih vlastu u rodnom gradu. Oni su dva različita sveta. Mika se žrtvovao za ideju, dok ovi ideju žrtvuju zarad vlasti. Zato bi i da ga potisnu u zaborav. Međutim, pokolenja dela pamte i spremnost na žrtvu zarad opšteg dobra, a ne funkcije, pogotovu ne funkcije u vreme opšteg propadanja naroda i države. Svi oni koji u državi, sa statusom kolonije, vrše bilo kakvu vlast, moraju znati, da ne rade u interesu naroda, već kolonizatora." - rekao je ovim povodom profesor Radoljub Jotić.

O Miogragu Miki Đorđeviću više OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE