EUprogres BP010316
Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko Evropskog PROGRESa obezbediti sredstva za 57 projekata kojima će se unaprediti konkurentnost lokalnih samouprava na jugoistoku i jugozapadu Srbije, odlučeno je na sastanku Upravnog odbora Evropskog PROGRESa koji je održan 01. marta 2016. godine u Beloj Palanci.

Kako je predsedavajući Upravnim odborom, Branko Budimir, pomoćnik direktorke Kancelarije za evropske integracije istakao, Evropski PROGRES je u saradnji sa razvojnim partnerima Delegacijom Evropske unije i Vladom Švajcarske pokušao da odgovori na potrebe lokalnih samouprava: „Zajedno smo uspeli da damo novi kvalitet i zamajac u realizaciji osnovnog cilja programa, a to je ekonomski i socijalni razvoj jugoistoka i jugozapada zemlje”.

Odobrena podrška podrazumeva finansiranje projekata za uvođenje ili re-sertifikaciju međunarodnih standarda kvaliteta za 22 mikro, mala i srednja preduzeća u iznosu od 78.000 evra. Uvođenjem međunarodnih standarda kvaliteta i bezbednosti hrane, kao što su ISO 9001, HALAL, HACCP, ISO 22000 i drugi, stvaraju se potencijali za rast poslovanja i izvoza i unapređen kvalitet proizvoda i usluga u 34 opštine obuhvaćene Programom.

Program će takođe pružiti podršku u vrednosti od 80.000 evra za 32 poljoprivredne zadruge i udruženja kako bi se ojačali njihovi kapaciteti kroz obuke i studijsko putovanje u jednu od zemalja članica Evropske unije, a najuspešnije proizvođačke grupe će zatim imati priliku da razviju i kandiduju za finasiranje projekte koji treba da im omoguće da uvedu inovacije ili prošire tržište.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su obezbedili 44.000 evra za brendiranje četiri poljoprivredna proizvoda putem registracije zaštite geografskog porekla, kako bi se postigla veća prepoznatljivost proizvoda, bolji tržišni plasman, a promovisaće se i teritorija sa koje proizvod potiče.

Upravni odbor se saglasio sa kriterijumima za javni poziv za lokalne infrastrukturne projekte za koje će Evropska unija i Vlada Švajcarske opredeliti 1,5 miliona evra. Takođe su odobreni kriterijumi za finansiranje projekata koji će biti usmereni na otvaranje novih radnih mesta kroz podršku malim i mikro preduzećima i samozapošljavanju mladih, partnerskih projekata civilnog društva i lokalnih samouprava, unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i za realizaciju mera koje doprinose socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja.

Ana Stanković, menadžerka projekata Delegacije Evropske unije u Srbiji je pohvalila transparentan i predan rad Evropskog PROGRESa pri izboru projekata, ali je i u ime Delagcije apelovala na lokalne samopurave da predizborne aktivnosti ne uspore realizaciju projekata koje doprinose unapređenju kvaliteta života građana i građanki.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE