KS 650odbor0221

Kruševac,22.02.2021. Povodom značajnog jubileja grada Kruševca koji će ove godine dostojno biti obeležen u Lazarevom gradu, danas se sastao Odbor za obeležavanje 650 godina od osnivanja starog srpskog prestonog grada.

Retko koji grad ne samo u Srbiji, već i šire, može da se pohvali postojanjem dugim 650 godina, kroz koje su se smenjivali mnogi značajni događaji od uticaja na nacionalnu istoriju, naglasio je predsednik Odbora Bratislav Gašić. Te činjenice obavezuju sve Kruševljane da na način primeren takvom značaju obeleže ovaj jubilej, kako uoči, tako i na sam dan grada – Vidovdan. Da okupe značajne ličnosti Republike Srbije, pri čemu će povod biti ne samo istorijski datum, već i realizacija svih dostignuća koja od Kruševca čine moderan, evropski grad. Osim državnog vrha, biće pozvan od strane Kruševačke eparhije i 46. patrijarh srpski, Mitropolit Porfirije. Takođe, planira se i održavanje sednice Vlade Republike Srbije, koja bi se tako po drugi put sastala u Kruševcu.

Odborom za obeležavanje 650 godina od osnivanja grada Kruševca, starog srpskog prestonog grada, predsedava Bratislav Gašić, direktor BIA, zamenik predsednika je gradonačelnik Jasmina Palurović, a počasni članovi su Maja Gojković, potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja, Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Marija Obradović, ministar državne uprave i lokalne samouprave. Prisustvovali su i Njegovo Preosveštenstvo Vladika kruševački gospodin David, predsednik Skupštine Predrag Vukićević i sekretar Maja Cuckić,zamenik i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Jovanović i Jelena Todorović, načelnik Gradske uprave Ivan Anđelić, načelnik RUO Branislav Vesić, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova, privrednici, predstavnici Vojske, policije i drugih službi.

Gradonačelnik Jasmina Palurović je rekla da će cela godina proteći u duhu jubileja, ne samo u istorijskom, kulturnom i umetničkom smislu, već i završetkom mnogih infrastrukturnih radova. Mozaik obeležavanja biće sazdan od raznorodnih „kockica„ čija će kruna biti  otvaranje Trga kosovskih junaka, svečani čin osvećenja crkve Svetog kneza Lazara u kasarni „Car Lazar“ i svečano otkrivanje spomenika Knezu Lazaru, osnivaču Grada.

Sve ustanove koje su nosioci programa, dostavile su svoje predloge. I sami kulturni sadržaji biće obogaćeni izvođačima i autorima od nacionalnog značaja, ali sam entitet programskog dela obeležavanja činiće umetnici lokalnog, kruševačkog miljea.

Kao i poslednjih godina, Klub privrednika aktivno će učestvovati sa donacijama, čime će lokalni budžet biti oslobođen značajnih finansijskih izdvajanja.

Planirane aktivnosti biće sprovođene u koordinaciji sa Vladom, Ministarstvima i Eparhijom, a takođe i u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

U odnosu na istoriju i tradiciju, 650 godina od osnivanja, Kruševac je grad koga ne treba hvaliti, jer kako besedi Vladika kruševački gospodin David, „sam se sobom hvali“.
izvor:krusevac.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE