CivilnaZastita MupGovRs

Svetski dan civilne zaštite obeležava se 1. marta sa ciljem ukazivanja na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima - da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju takve vanredne situacije, koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Sektor za vanredne situacije je do sada formirao ukupno 169 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje od kojih je 100 specijalizovanih jedinica sa oko 2.500 pripadnika prošlo obuku i spremno je za delovanje u slučaju vanrednog događaja.

Do sada je na teritoriji Republike Srbije formirano šest vrsta specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje i to za gašenje požara, za spasavanje na vodi i pod vodom, za spasavanje iz ruševina, za zbrinjavanje, za pružanje prve pomoći i za radiološko-hemijsko-biološku zaštitu.

Podsećamo, Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi je na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.
izvor:mup.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE