DZBrus rendgen0321a

Brus 06.03.2021. U Domu zdravlja Brus odnedavno je u funkciji savremeni rendgen aparat koji je nabavljen tokom 2020. godine  zahvaljujući konkursu Minisatstva pravde Republike Srbije.

Tim povodom posetili smo radiološku službu Doma zdravlja Brus kako bi dobili više informacija od dr Sonje Pavlović, direktorke DZ Brus i dr Dragutina Radosavljevića, specijaliste radiologije.

"Tokom prošle godine, Dom zdravlja Brus je učestvovao na Javnom konkursu projekta Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja kazni krivičnog gonjenja (oportuniteta), gde smo dobili sredstva za nabavku savremenig rendgen aparata, vrednosti preko 10 miliona dinara. To je najveća investicija u nabavci opreme u našoj ustanovi. Stari rendgen aparat bio je u upotrebi 33 godine.

DZBrus rendgen0321

Javna nabavka rendgena sprovedena je preko Ministarstva zdravlja i kupili smo savremeni rendgen aparat marke "Simens" kojim smo opremili radiološku službu sa ciljem povećanja kvaliteta usluga zdravstvene zaštite, povećanje bezbednosti pacijenata, kao i povećanje bezbednosti rada zdravstvenih radnika.

DZBrus Rendgen12202

Da bi smo projekat realizovali u celini, bilo je neophodno obezbediti dodatna sredstva za uređenje postojećeg prostora, demontažu starog rendgena i montažu novog kao i nabavku dodatne opreme. U ovim aktivnostima učešće je uzela i lokalna samouprava, na čelu sa predsednicom prof. dr Valentinom Milosavljević, a mi im se ovom prilikom neiznerno zahvaljujemo, kao Ministarstvu pravde, Ministarstvu zdravlja, firmi "Beolaser" koja je donirala aparat za štampanje filmova i firmi "Autocentar Pavlović" koja je donirala klima uređaj.

DZBrus rendgenOsoblje0321

Kao direktor ove zdravstvene ustanove koristim priliku da istaknem da u službi radiološke dijagnostike radi vrhunski tim: dr Dragutin Radosavljević - specijalista radiologije, Milijana Šaronjić - viši rendgen tehničar i medicinska sestra Mimica Pavlović. Njihov nesebičan rad i zalaganje je za svaku pohvalu u borbi za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, kao i rad većine zapošljenih u DZ Brus" - rekla je dr Sonja Pavlović, direktorka Doma zdravlja Brus.

Nakon pribavljenih izveštaja o sigurnosti i programa zaštite od jonizujućih zračenja od strane ovlašćenog pravnog lica za projektovanje mera zaštite od jonizujućih zračenja, kao i Izveštaja o kontroli rendgen aparata za snimanje koji je sačinjen od strane ovlašćenog pravnog lica za dozimetrijska merenja i kontrolu radne sredine, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izdao je rešenje kojim se odobrava korišćenje izvora zračenja - Rendgen aparata za snimanje proizvođača Simens u Domu zdravlja Brus.

DZBrus rendgen0321b

Dr Dragutin Radosavljević ističe da uvođenjem u rad novog rendgen aparata ima brojnih koristi:

drDragutinRadosavljevic0321- doze zračenja su dva i više puta manje u odnosu na prethodni aparat

- vreme pregleda i obrade slike je kraće

- dobijena slika je kvalitetnija sa mogućnošću obrade

- troškovi su manji jer nema skupih postupaka razvijanja filmova,a snimak se izdaje na CD-u

- mogućnost detekcije postojećeg kvara bez dolaska servisera...

Sve ovo doprinosi povećanju kvaliteta rada i bezbednosti pacijenata, a naročito u ovoj složenoj epidemiološkoj situaciji - istakao je dr Dragutin Radosavljević, specijalista radiologije.

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE