NUNS press

Beograd 13.03.2021. UO NDNV, NUNS, Asocijacije medija, AOM i Poslovnog udruženja Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ doneli su odluku o izlasku iz radne grupe Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije.

Saopštenje prenosimo u celini 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ danas su istupili iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine, a zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Iako su pomenuta udruženja pokazala ozbiljnu nameru da se kroz učešće u radu te grupe unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, očigledno je da predstavnici institucija u toj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom. Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije Krika iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive.

Napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega.

Zbog gore navedenih razloga Upravni odbori pet udruženja ne vide više nikakvu svrhu učešća u ovoj radnoj grupi.

Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni.

Udruženja će bez obzira na neaktivnost nadležnih, nastaviti svim svojim kapacitetima da radi na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim stručne i psihološke podrške, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi.

Novi Sad, Kragujevac, Čačak,  Beograd, 13. marta 2021.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Asocijacija medija
Asocijacija onlajn medija
Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“

Podsećamo da je iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara 12. marta istupila i “Slavko Ćuruvija fondacija”  – više OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE