AC Ples220321
Aleksandrovac 23.03.2021. Na svetski dan voda 22. marta u selu Pleš, opština Aleksandrovac, održan je narodni zbor koji su inicirali ljudi sa ovog prostora u cilju sprečavanja devastacije prirodnog i kulturnog pejzaža na potezu Skačka, između Grčaka i Pleša.
"Na Svetski dan voda 22. mart, bili smo na skupu u selu Pleš.
Na jednoj česmi koju je u prošlom veku podigao Pokret Gorana u Župi, pisalo je:ŠUMA JE MAJKA SVIH VODA!A naša obaveza je zaštitimo te šume.
Održan je narodni zbor u selu Pleš povodom namere investitora da zarad izgradnje kamenoloma devastira šumu i prirodni pejzaž. Na narodnom zboru su bili prisutni meštani Pleša, Grčaka, Koznice, Boturića, Strmenice i drugih sela, takođe predstavnici nevladinih udruženja, ali i predstavnici SO Aleksandrovac.
Meštani su potvrdili svoj stav povodom ovog problema, i dobili su bezrezervnu podršku najviših organa vlasti. Predstavnici SO Aleksandrovac su rekli, da investiror ima dozvolu za istraživanje, ali ne i za eksplotaciju, i da su uputili apel nadležnom ministarstvu.
Osim jedinstvenog stava meštana i predstavnika opštine, danas smo saznali i ime firme koja stoji iza ovog projekta, to je "Hemi fresh d.o.o " iz Brusa.
Mi smo istražili dostupne informacije za ove katastarske parcele i saznali da su one i dalje u vlasništvu JP Srbijašume i da im namena nije promenjena. Ove parcele se i dalje vode kao šumsko zemljište, zbog toga pozivamo nadležne organe da ispitaju ko je dozvolio krčenje šume na ovom potezu.
Neke odgovore smo dobili, ostale očekujemo. Očekujemo i da se prekine ovaj plan degradacije prirode, u suprotnom organizovaćemo narodni zbor na samoj lokaciji gde se događaju ove nelegalna radnje (naravno u prvim redovima očekujemo predstavnike lokalne vlasti)." rekli su u Eko klubu Željin iz Aleksandrovca


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE