Ostrog Mitropolija com

Црквена општина Никшић најављује да ће се Међународни научни скуп „Свети Василије Острошки – 350 година од престављења“ одржати 9. и 10. маја 2021. године у манастиру Острог, Никшићу и у Требињу.

Организатори су Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка и Епархија захумско-херцеговачка.

Уз учешће великог броја учесника, скуп ће се одржавати по паралелним сесијама са мањим бројем учесника и уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

У скупу ће учествовати личности из академске заједнице шест европских држава: Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине (Републике Српске), Кипра, Грчке и Русије.

Позив за учешће на Међународном научном скупу „Свети Василије Острошки 350 година од престављења“ преносимо у цјелости:

Поштовани,

Ове године навршава се 350 година од престављења Светог Василија Острошког.

Свети Василије Острошки рођен је 1610. године, као Стојан Јовановић, од родитеља Петра и Ане, у селу Мркоњићу (Попово поље у Херцеговини). Учио је школу у манастиру Завала, код стрица, јеромонаха Серафима. Закалуђерио се у требињском манастиру (Тврдошу), добивши монашко име Василије, гдје је и рукополoжен у чин ђакона и презвитера. Једно вријеме је боравио у Цетињском манастиру код црногорског митрополита Мардарија као придворни монах. У манастиру Тврдош је произведен у чин архимандрита. Због несугласица међу братством напушта манастир Тврдош и одлази на Свету Гору, гдје је провео око годину дана. Ишао је у Русију, и по повратку из ње, у вријеме српског патријарха Пајсија Јањевца, постао је митрополит западног дијела Херцеговине (1639). Након Тврдоша, 1651. године прелази у никшићки крај, прво у мјесто Попе код Оногошта (данашњи Никшић), затим у манастир Острог, и преузима источнохерцеговачку митрополију синђелијом патријарха Гаврила. Од 1654. године Василије се помиње као митрополит обје херцеговачке епархије (источне и западне). Упокојио се 29. априла / 12. маја 1671. године и сахрањен је у Горњем манастиру Острог. Био је заштитник православља и организатор ослободилачке борбе против Турака. Култ Светог Василија Острошког почео се ширити по цијелом српству током XVIII и XIX вијека када је његово име ушло у општу стихиру српским просветитељима и када је штампана његова служба у београдском Србљаку (1861). Култ светитеља је јачао и попримио велике димензије тако да је данас Свети Василије Острошки један од најпоштованијих светитеља у српском народу и Српској Православној Цркви.

Поводом овог јубилеја Митрополија црногорско-приморска, Епископија будимљанско- никшићка и Епархија захумско-херцеговачка организују Међународни научни скуп под називом „Свети Василије Острошки 350 година од престављења“.

Програмски савјет Међународног научног скупа на сједници одржаној 26. фебруара 2021. године донио је план и програм скупа.

Идеја нам је да се хронолошки обухвати раздобље од XVII вијека до данашњих дана првенствено на простору Херцеговине, Црне Горе и сусједних области. Добродошли су сви радови из области политичке, културне и привредне историје, теологије, историје умјетности, етнографије, фолклористике, археологије, историје књижевности, утемељени на домаћим и страним писаним свједочанствима који би јасније расвијетлили период у коме је живио Свети Василије Острошки, као и развој његовог култа у каснијем периоду. Ово је уједно прилика да се јасније представи епоха и стање у Српској Православној Цркви у том раздобљу.

Научни скуп биће одржан 9. и 10. маја 2021. године у Никшићу, манастиру Острог и Требињу. Због ситуације са пандемијом корона вируса одржавање скупа биће омогућено и у online форми, о чему ће учесници Међународног научног скупа бити благовремено обавјештени

Пријаву теме за научни скуп са апстрактом до 300 ријечи на српском језику ћирилицом или на Вашем матерњем језику, са подацима п титули, установи у којој сте запослени и електронској адреси, треба послати најкасније до 20. априла 2021. године на адресу: Епархија будимљанско-никшићка, Трг Шака Петровића 81400 Никшић или на e-mail: (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)

Готове радове за планирани Зборник (по упутствима који ће бити достављени) треба послати најкасније до 27. јануара 2022. године. Радови ће бити подвргнути двострукој рецензији.

Радни језици на научном скупу биће српски, руски и енглески језик.

Овом приликом обавјештавамо Вас да трошкове пута и боравка свих учесника за вријеме трајања научног скупа, сносе организатори научног скупа, као и трошкове штампања Зборника.

Цијенећи Ваш досадашњи научни рад и достигнућа, имамо част и задовољство позвати Вас да узмете учешћа у наведеном научном скупу.

С поштовањем,

ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП БУДИМЉАНСКО-НИКШИЋКИ И АДМИНИСТРАТОР ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ МИТРОПОЛИЈЕ

ЈОАНИКИЈЕ

izvor i foto:Mitropolija.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE