Uz pomoć ovog zahvata korekcija vida je uspešna u čak 98 odsto slučajeva

MediGroup dioptrijaNMT

Skidanje dioptrije velika je olakšica za svakoga ko ima probleme sa vidom, a podaci pokazuju da se ovoj intervenciji podvrgnulo više od 50 miliona ljudi širom sveta. Međutim, mnogi koji žele zauvek da skinu naočare vrlo često se pitaju koliko je ovaj zahvat bezbedan i da li ima efikasne rezultate.

Prema rečima dr Katarine Misailović iz Specijalne bolnice za oftalmologiju „Miloš klinika“ MediGroup, godišnje se u ovoj klinici uradi oko 600 ovakvih intervencija, a uspeh korekcije iznosi 95 do čak 98 odsto, ukoliko je kandidat odabran na pravi način.

U zdravstvenom sistemu MediGroup primenju se PRK i Femto-LASIK metode za skidanje dioptrije. PRK metoda je zastupljena kod manjih ili srednjih kratkovidosti i astigmatizma, dok se Femto-LASIK primenjuje kod kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma.

MediGroup drKatarinaMisailovic„Femto-LASIK je tehnološki najsavremenija metoda pripreme rožnjače i izvodi se primenom Femto lasera. Cilj ove metode je razdvajanje površinskog sloja tkiva i priprema za korekciju dubljih slojeva. Prednost u odnosu na druge metode je sigurnost, preciznost, brzo postignuta oštrina vida, kao i opseg visokih kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma", objašnjava dr Misailović.

Prema njenim rečima, saradnja sa pacijentima mora da postoji i u operativnom i u postoperativnom periodu, kako bi intervencija prošla potpuno bezbedno sa minimalnom šansom za komplikacije ili neželjene posledice. Svakom pacijentu detaljno se objašnjava celokupan postupak, moguće komplikacije, očekivani kvalitet vida, terapija i ponašanje nakon operacije, kao i dugoročna očekivanja.

Ipak, postoje dioptrije koje se ne mogu potpuno korigovati u toku prve intervencije laserom. Dioptrija se može delimično i vratiti i to je najčešće slučaj kod dalekovidosti i težih oblika astigmatizma. U svim ovim slučajevima radimo dodatnu intervenciju ukoliko je potrebna.

"Dioptrijske greške se mogu optimalno korigovati za oko 70 - 80 odsto zainteresovanih pacijenata.. Intervencija nije preporučljiva svima, budući da postoje određene kontraindikacije i to je uglavnom slučaj kod visokih dioptrija. Ne preporučuje se pacijentima koji imaju zapaljenje, povrede ili degeneracije rožnjače, oboljenja retine ili vidnog nerva ili neke sistemske bolesti", upozorava dr Misailović.

Osobe koje imaju neki od navedenih problema predstavljaju rizičnu grupu, pa se zbog toga velika pažnja posvećuje selekciji pacijenata adekvatnih za ovakvu vrstu zahvata. Pored toga, skidanje dioptrije nije preporučljivo pacijentima mlađim od 18 godina.

Za sve one koji ne spadaju u rizičnu grupu, ova intervencija predstavlja najefikasniji način korekcije dioptrije i postizanje komfora dobrog vida bez zavisnosti od optičkih pomagala - naočara ili kontaktnih sočiva. Broj novooperisanih je u stalnom porastu, što svedoči o brojnim benefitima koje skidanje dioptrije nosi sa sobom.

U okviru zdravstvenog sistema MediGroup u 2020. godini broj intervencija je iznosio blizu 6.000, od čega je više od pola bilo u okviru oftalmologije.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE