Strazevica ModGovRS0620

Danas, 10. jun 2021. godine, navršava se 22 godine od završetka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju koja je počela bombardovanjem 24. marta 1999. godine.

Agresija na teritoriju tadašnje SRJ trajalo je 78 dana tokom koje je poginulo, prema različitim procenama, između 1.200 i 2.500 lica od kojih 1008 lica pripadnika bezbednosnih službi a tokom bombardovanja nanete su velike štete infrastrukturi, privrednim objektima, vojnim objektima, medijskim kućama, pojedinim školama i zdravstvenim ustanovama, spomenicima kulture...
Agresija i bombardovanje prekinuti su 10. juna 1999. godine samo dan posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma kojim su precizirani principi po kojima će se pripadnici bezbedonosnih službi (Vojska Jugoslavije i MUP Srbije) povući a međunarodne snage ući na teritoriju Kosova I Metohije.
Tokom NATO agresije 1999. godine najviše je bombardovano brdo Straževica koje je gađano 34 puta jer su na vrhu brda bile radarske antene koje je NATO avijacija danonoćno gađala, a pripadnici PVO stalno popravljali i iznova postavljali. Sve vreme tokom NATO agresije 210. bataljon veze, s jedinicama i Komadom RV i PVO izvršavao je zadatke telekomunikaciono-informatičkog obezbeđenja za potrebe komande jedinica RV i PVO.
Spomenik “Glasnik sa Straževice” čuva sećanje na poginule na tom zadatku i na herojsku odbranu Srbije i SR Jugoslavije tokom 78 dana NATO agresije 1999. godine.
izvor i foto:mod.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE