Andrijevičko selo Kuti dobilo mini hidroelektranu - Krkori počeli da proizvode struju

CG OpstinaAndrijevicaME

Andrijevica 23.06.2021.U Andrijevici (Crna Gora) nakon brojnih peripetija i poteškoća puštena je u rad opštinska mini-hidroelektrana Krkori koja je instalirana na gradskom vodovodu.

To je potvrdio Željko Novović, direktor DOO Vodovod i kanalizacija, preduzeća kom je elektrana data na upravljanje.

CG AndrijevicaZNovovic0621Dan

On je kazao da se radi o veoma važnom projektu koji će opštini Andrijevica donositi značajan dohodak.

"Mini-hidroelektrana ima veoma veliki značaj za naše preduzeće i za Opštinu, s obzirom na to da očekujemo prihod koji će biti oko 10 odsto budžeta naše Opštine. Samim tim, naše preduzeće će poslovati stabilno i moći će samostalno da funkcioniše, a Opština će sredstva koja je dosad usmjeravala za potrebe Vodovoda moći da usmjeri u neke druge svrhe. Elektrana je kapaciteta 398 kilovata, čija je projektovana dobit, po sadašnjim tržišnim uslovima i prema cijeni električne energije, oko 365.000 eura godišnje. S obzirom na to da vodoizvorište Krkori nema konstantan kapacitet od 500 litara vode u sekundi, već krajem ljeta i u jesenjem periodu ta količina vode opada, očekujemo prosječnu godišnju dobit od oko 240.000 do 280.000 eura, odnosno oko 20.000 do 24.000 eura u prosjeku na mjesečnom nivou" - naglasio je Novović.

Istakao je da se radi o ekološkom projektu koji ničim neće narušavati životnu sredinu, niti kvalitet vode iz gradskog vodovoda.

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da je naša elektrana dio gradskog vodovodnog sistema, što znači da turbinu pokreće voda koju po izlasku iz elektrane tehnički obrađujemo, odnosno hlorišemo i koja je svakako namijenjena da zadovolji potrebe stanovništva i privrede u opštini Andrijevica i okolnim selima, možemo zaključiti da se radi o savršeno ekološkom projektu, koji nema ni najmanje negativnog uticaja na životnu sredinu, za razliku od drugih elektrana koje koriste vodu iz rijeka i potoka i samim tim isušuju korita u dionicama u kojima je voda smještena u cijev, pritom ugrožavajući i narušavajući prirodni sklad, ravnotežu i pejzažne ljepote. Oprema je urađena od nerđajućih metala, a sklopovi opreme su takvi da nije moguće da u vodu dospije ulje iz hidraulike. Po puštanju mini-hidroelektrane u rad urađena je i analiza vode za piće, i rezultati potvrđuju da je voda dobrog kvaliteta" - tvrdi Novović.

Kazao je da je priča o izgradnji pomenute elektrane krenula prije više od deset godina i da je realizacija ovog projekta išla veoma sporo, s mnogo nelogičnosti, propusta i neorganizovanosti.

"Mi smo, nakon političkih promjena u Andrijevici, intenzivno radili i preduzeli čitav niz aktivnosti za puštanje mini- hidroelektane u rad. Krajem aprila smo dobili upotrebnu dozvolu, tako da je elektrana konačno krenula s proizvodnjom električne energije. Krajem maja smo dobili i status povlašćenog proizvođača električne energije od strane Regulatorne agencije za energetiku, i time zaokružili priču o ovoj mini-elektrani" - kazao je Novović.

izvor i foto:opstinaandrijevica.me i dan.co.me


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Hristivoje 87193457
Nista novo. Brus je to vec mogo imati,ali....ali imace nekada a kada ne zna se.
| 1 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE