RaloDrveno 0621NDj

Brus 07.12.2021. Došao nam je apel za pomoć da se pronađe drveno ralo i na taj način doprinese da se kompletira Zbirka etno predmeta koju iz entuzijazma prikuplja Nikola Đurđević čuvajuć tradiciju i istoriju predaka.

Pismo prenosimo u celini:

Dobar dan, imam jedno pitanje/molbu. Bavim se prikupljanjem etno predmeta, oruđa koje su koristili naši preci. Dosta stvari imam, ali jednu stvar ne mogu nigde da nađem.
U pitanju je drveno ralo za obradu zemlje.
Ralo je preteča pluga, i koristilo se u kopaoničkom kraju, kao i u Brusu i okolini. Voleo bih da me kontaktira bilo ko, ko ima ralo, ili zna da neko od komšija po selima ima to ralo. Neretko se dešava da ralo visi na zidu štale, pa ga je moguće uočiti. Sa takvim predmetima se često dešava da "ćute" u štalama, ispod sena, i na kraju se štala uruši... i odnese u zaborav tako divne predmete.
Vodim evidenciju od predmetima koje nađem, tako da bih i to ralo uveo u evidenciju svoje zbirke, upisao podatke kome je pripadalo, iz kog je sela, i koliko je staro. 
Veoma bi mi značilo da pronađem taj predmet.
Ako neko ima bilo kakvo saznanje, neka me kontaktira na broj: 064 362 18 88 Ili putem Vibera, kao i putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE