SpasimoStudenicu reka170821

Ušće 26.08.2021. Meštani ušćanskog i studeničkog kraja odlučni u odbrani svete reke Studenice organizuju protest u subotu 28. avgusta u 17:00 časova u Ušću.

Usce SpasimoStudenicu80821e

Početkom avgusta meseca, tačnije 8. avgusta, meštani Ušća saznavši da su započeti radovi na reci Studenici u cilju izgradnje MHE okupili su se u parku u centru Ušća kako bi videli šta se stvarno događa i odbranili reku. Tada su posetili i lokacije na kojima su započeti radovi - pogledajte OVDE

Od tada su započeli aktivnosti za spas reke Studenice uz podršku mnogih aktivista iz bliže okoline ali i udaljenijih krajeva. Bojana Minović, jedna od aktivistkinja za odbranu prirode i reka, obišla je reku Studenicu 17. avgusta i tu svoju avanturu nazvala "Mikroekspediciju Studenicom, od Nikoljače do Kamenjana".

SpasimoStudenicu reka170821a

Prošla sam 1,5 km kroz reku. Baš onom trasom predviđenom za potapanje zbog akumulacije i pela se šumom do stene odakle se vide radovi.

Kao i uvek, Studenica me je obilato nagradila svojom lepotom i mirom. Videla sam mnoštvo krkuša, vilinih konjića, leptirova, vodenkosa i jednog minijturnog raka u izvoru pod javorom u šumi, čuvarkuće među mahovinom na steni.

Gazila sam kroz vodu, verala se po obali, držala se za grane, grlila manje stene na pojednim delovima, izgrebala se, proklizavala... a usput se i kupala u dva vira na tom potezu.

I sve u svemu, mnogo uživala.

Imala sam neprevaziđenog "vodiča", mog prijatelja i nekadašnjeg kolegu, najboljeg poznavaoca tog kraja, tu odrastao i živi 50 godina, poznaje svaku stopu i svaki kamen i seća se vremena kad je na obalama sve bilo uređeno, sa ovčicama, šljivicima, baštama, jazovima sa čistom vodom kroz travu, mostićima i malim igralištem za fudbal. I brojnim ljudima i svim njihovim pričama i sudbinama.

Ipak, nije sve tako uzbudljivo i romantično, Studenica je u ozbiljnoj opasnosti. Među jovama na obali sa strane Tadenja su obeleženi kočići, na strani Kamenjana nezakoniti radovi su već počeli...

Bojana će biti na protestu 28. avgusta u Ušću a svima ostalim poručuje:

"Čestitam svima koji dobro znaju šta ne smeju da izgube, šta je vrednije od bilo kakvog novca i prividnog konformizma. Slobodna reka u kojoj će uživati celog svog života i koju će čista srca ostaviti svojim potomcima da je isto tako vole i čuvaju.

Čestitam i svima koji su spremni da se priključe organizovanom otporu otimačkom MHE projektu i vodokradicama i odreknu se pogrešnog uverenja i obmane kako treba da "gledaju svoja posla" ili straha da će se nekom zameriti.

Ako se sada ne pobunimo protiv otimanja i uništavanja prirodnih i zajedničkih dobara, zamerićemo se životu i budućnosti i današnjoj deci koja će nas, kad porastu, pamtiti kao kukavice i prodane duše. Ovo upravo zbog toga i jesu naša posla.

Zato dođite da 28. avgusta podržite odlučnost ljudi ušćanskog kraja da brane Studenicu."

Kako je izgledala reka Studenica 17. avgusta 2021. godine zabeležila je Bojana Minović na fotografijama koje možete pogledati ispod teksta

SpasimoStudenicu skup280821

Informišite se o borbi za Studenicu na grupi Spasimo Studenicu na (linku OVDE) i podržite inicijativu meštana ušćanskog kraja u naporima da sačuvaju svoju voljenu reku. 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE