Blace deponije10921

Blace 13.09.2021. Javno komunalno preduzeće „Blace“ krenulo je sa raščišćavanjem divljih deponija koje se nalaze na spisku komunalne inspekcije, a koje ne spadaju u redovne poslove ovog komunalnog preduzeća.

Sanacija divljih deponija realizuje se sredstvima koja su opštini Blace odobrena na konkursu kod Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Za sada je, od 26 mapiranih deponija očišćeno 5 deponija a 10. septembra su radnici javne higijene JKP „Blace“ čistili deponiju u zaseoku Brolin Sokak u Suvom Dolu.

Prema rečima, rukovodioca javne higijene u JKP „Blace“ Ivana Milojevića, na spisku se pored deponija u selima nalaze i deponije sa gradskog područja, koje su u ovom programu, koji traje do kraja ovog meseca a realizuje se u okviru projekta koje opštini Blace sufinansira ministarstvo zaštite životne sredine sa 3,8 miliona dinara dok Opština Blace izdavaja približno milion dinara.

U planu je uklanjanje oko 684 kubnih metara kabastog i drugog otpada koji se nalazi na deponijama. Stim u vezi šaljemo apel na građane da ne odlažu kabasti i svaku drugu vrstu otpada tamo gde mu nije mesto, ali i da komunalni inspektori reaguju strože kada se radi o kažnjavanju građana budući da ovakvim načinom ponašanja oni narušavaju izgled grada i ugrožavaju životnu sredinu.

„Uskoro ćemo u saradnji sa ministarstvom uvesti i video nadzor. Bacanje smeća gde mu nije mesto postaje prošlost - kaže zamenik predsednika opštine Blace Nikola Milinčić, koji je pohvalio akciju čišćenja“.

“Pored ovog vanrednog programa gde imamo 26 deponije imamo i redovni program za čišćenje divljih deponija, gde spadaju deponije koje su standardne a sve to radi se iz lokalnog fonda za zaštitu životne sredine, kojim smo planirali i učešće u ovom projektu koji finansira ministarstvo - naglašava zamenik predsednika Milinčić koji hvali ministarstvo za ažurnost u realizaciji projekata koje oni finansiraju. Radi se zaista na ekologiji i moramo svi da doprinesemo da nam bude bolje i da imamo zdraviju životnu sredinu".

U ovoj godini realizuje se više projekata koje finansira ministarstvo za zaštitu životne sredine a pored toga, opština Blace učestvuje i u regionalnim ekološkim projektima.

Do sada, odrađeni su svi preduslovi za početak realizacije projekta "Prečišćavanje otpadnih voda", za koji Evropska Unija finasnira sredstva u iznosu od 11 miliona eura, za Blace i Brus, koji bi trebalo da reši ono što nam stvara najveći problem, višedecenijsko pitanje reke Blatašnice. Potpisan je i Sporazum sa gradom Kruševcom na saradnji u izgradnji regionalne deponije „Srnje“ koja bi trebalo za 2 godine da zaživi. Uz sve to radi se i na izradi nove Odluke o komunalnom uređenju.
izvor I foto:blace.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE