Astra logo0721

Beograd 08.10.2021.Povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zoletic i drugi protiv Azerbejdžana, a u korist 33 državljana Bosne i Hercegovine, koji su 2009. vrbovani i odvedeni u Azerbejdžan gde su bili prinudnom radu objavljujemo saopštenje  organizacije ASTRA, koja je posvećena iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima:

"Evropski sud za ljudska prava je 07. oktobra, doneo je dugo očekivanu presudu u slučaju Zoletic i drugi protiv Azerbejdžana - 20116/12, a u korist 33 državljana Bosne i Hercegovine, koji su 2009. vrbovani i odvedeni u Azerbejdžan gde su bili prinudnom radu. Sud je doneo odluku da je država Azerbejdžan, uprkos saznanjima o trgovini ljudima, prinudnom radu i neljudskom tretmanu kome su radnici bili izloženi, a koje je dobila iz ASTRA izveštaja (izveštaja nastalog na osnovu svedočenja oštećenih radnika koji je sačinila ASTRA u saradnji sa partnerskim organizacijama iz BiH i Hrvatske), izveštaja Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije ECRI iz 2011. i izveštaja Grupe stručnjaka za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope GRETA iz 2014 − nije ispunila svoju proceduralnu obavezu da pokrene i sprovede efikasnu istragu u vezi sa navodnim prinudnim radom i trgovinom ljudima.

Pored toga, svim oštećenim radnicima dosuđena je i naknada nematerijalne štete u visini od 5.000 evra, a koje im treba isplatiti država Azerbejdžan.

Veliko nam je zadovoljstvo da smo svojim radom doprinele da makar i ovo parčence pravde koje zaslužuju žrtve slučaja SerbAz ugleda svetlost dana. Više o presudi i slučaju SerBaz (uz nekoliko korisnih linkova) možete naći OVDE!"


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE