Norveskazavas 1021c

Beograd, 15.10.2021. - Kraljevina Norveška podržala je ujednačeni razvoj manje razvijenih gradova i opština i osnaživanje nacionalnih institucija sa više od osam miliona evra tokom poslednje tri godine preko projekta “Norveška za vas - Srbija”. Kroz različite projekte, 218 osoba dobilo je zaposlenje, 385 nezaposlenih unapredilo je svoje veštine za zapošljavanje, 162 mikro i mala preduzeća unapredila su svoje poslovanje, dok je infrastruktura poboljšana u devet opština čime je 48.000 građana dobilo bolje uslove života.

Od septembra 2018. do sada, projekat je organizovao različite javne pozive i podržao više od 90 različitih projekata za unapređenje pristupa zapošljavanju, povećanje socijalne uključenosti, poboljšanje uslova života i lokalne infrastrukture, dok su aktivnosti sprovedene u 59 manje razvijenih lokalnih samouprava.

Norveskazavas JadrankaJoksimovic1021

“Veoma smo zadovoljni što smo tokom tri godine uspeli da ostvarimo izuzetno značajne rezultate zajedno sa Kraljevinom Norveškom i doprinesemo ravnomernom regionalnom razvoju. Sa Norveškom imamo iskren i partnerski odnos u procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, a od 2008. godine do danas, Kraljevina Norveška omogućila je Srbiji 100 miliona evra bespovratne podrške za razvoj”, izjavila je  ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, tokom obeležavanja završetka projekta “Norveška za vas - Srbija”.

Projekat “Norveška za vas - Srbija” pružio je i podršku jačanju nacionalnih institucija, kroz unapređenje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije izradom Procene ekosistema informacione bezbednosti u Republici Srbiji sa Metodologijom za identifikaciju kritične informacione infrastrukture, kao i nabavkom platforme za organizaciju sajber vežbi, čime je unapređena spremnost ključnih institucija Republike Srbije da odgovore na sajber napade.

Norveskazavas JornEugenJelsta1021

“Norveška dosledno podržava društveno-ekonomski razvoj Srbije već mnogo godina, a kroz različite projekte, izgradili smo snažno partnerstvo sa Vladom Srbije i različitim nacionalnim i lokalnim institucijama, što je bila osnova za naš zajednički uspeh. Naše prijateljstvo duboko je ukorenjeno i posebno mi je drago što smo mogli da iskažemo solidarnost s građanima Srbije tokom pandemije kovida-19, kada je to bilo najpotrebnije”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. Jorn Eugen Jelsta.

Kraljevina Norveška podržala je i jačanje zdravstvenog sistema i jedinica intenzivne nege nabavkom 20 respiratora i 25 uređaja za anesteziju i respiratorni monitoring, u maju i junu 2020. godine. Osim toga, Ministarstvo za evropske integracije dobilo je savremeni softver za prevođenje pravnih tekovina EU, što je doprinelo povećanju kvaliteta i brzine prevoda.

Norveskazavas MikelaTelatin1021

“Izuzetno mi je drago što na završetku projekta “Norveška za vas - Srbija” imamo značajne rezultate koje smo ostvarili u saradnji sa Vladom Srbije i Kraljevinom Norveškom, Ministarstvom za evropske integracije i ostalim resornim ministarstvima i nacionalnim i lokalnim institucijama. Ovaj projekat pokrivao je mnogo različitih oblasti, te smo tako odgovorili na potrebe ljudi, ispunivši mandat UNOPS-a da podrži izgradnju boljih života i podrži države u dostizanju održivog razvoja”, rekla je direktorka višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

Projekat “Norveška za vas - Srbija” finansira Kraljevina Norveška, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).
Foto: UNOPS/Igor Pavićević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE