niko nije rekao necu
Uveče, 24. marta 1999. četiri borbena aviona JRV-a tipa MIG-29 (naša oznaka tipa: L-18 i NL-18) uzletela su da se suprotstave avionima NATO-a koje su te večeri počeli bombardovanje teritorije SR Jugoslavije. Sva četiri su oborena.

Avion majora Ilje Arizanova pogođen je zbog neispravnosti SPO uređaja (sistem koji pilota upozorava da je u snopu neprijateljskog radara) i kursnog sistema (vrsta inercione navigacije) i uništen; pilot se spasao katapultiranjem.
Zbog tehničke neispravnosti KSI (navigacijskog sistema) i otkazivanja radara, pogođen je avion majora Nebojše Nikolića; avion je uništen, a pilot se katapultirao.
Zbog neispravnosti radara i TP uređaja, uništen je avion majora Dragana Ilića, koji je uspeo da iskoči.
Zbog otkazivanja generatora naizmenične struje pogođen je avion majora Predraga Milutinovića; avion je uništen a pilot se spasao katapultiranjem.
Dve noći kasnije, 26. marta 1999, pogođena su dva aviona, kojima su upravljali major Slobodan Perić i kapetan prve klase Zoran Radosavljević (kao pratilac): na jednom avionu iz tog para otkazali su radar i SPO uređaj, a na drugom samo radar; kapetan Radosavljević je poginuo, dok se vođa para major Perić spasao katapultiranjem. 
Dva meseca kasnije, 4. maja 1999, zbog otkaza kursnog sistema i generatora naizmenične struje pogođen je i poginuo je komandant lovačkog puka major Milenko Pavlović.
Piloti Zoran Radosavljević (poginuo 26. marta 1999. iznad Majevice u Republici Srpskoj) i Milenko Pavlović (poginuo 4. maja 1999 iznad Valjeva ) nastradali su tokom bombardovanja izvršavajući svoje zadatke.


Pilot Života Đurić Komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile potpukovnik poginuo je 25. marta 1999. godine posle napada na kamp za obuku terorističke tzv. OVK. U trenutku pogibije upravljao je borbenim avionom tipa J-22 ''Orao''.
General Ljubiša Veličković, za vreme NATO agresije na SRJ obavljao je dužnost pomoćnik načelnika Štaba Vrhovne komande Vojske Jugoslavije za RV i PVO. Dana 1. juna 1999, za vreme obilaska položaja raketnih baterija PVO-e u, okolini grada Pančeva, nakon dejstva NATO avijacije na ovaj grad i položaje RV i PVO Jugoslavije, jednim od projektila, smrtno je pogođen i general Ljubiša Veličković.
Pilot Slobodan Perić poginuo je 2010. godine u saobraćajnoj nesreći.
Pilot Ilja Arizanov
je bio jedan od poslednjih preživelih pilota „miga 29" koji je na poluispravnom vojnom avionu branio zemlju tokom bombardovanja NATO avijacije, upokojio se 03 septembra 2011. u Beogradu od posledica srčanog udara.
fotografije:tvprogram.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE