DSD DobricaEric1021

Knić 24.10.2021. U ponedeljak 25. oktobra 2021. godine u Kniću, u prestonici Gruže, će biti otkriven spomenik sa bistom Dobrice Erića. Spomenik će biti postavljen u dvorištu Srednje škole koja od 2020. godine nosi ime velikog srpskog pesnika. Spomenik Dobrici Eriću – čija je bista rad akademskog vajara Zorana Ivanovića, redovnog profesora na Fakultetu primenjinih umetnosti, darivalo je Društvo srpskih domaćina.

Program ove kulturne manifestacije počinje u 12 časova. Prisutnima će se obratiti profesorka Ljiljana Marinković, direktorka Srednje škole “Dobrica Erić” i Nićifor Aničić, predsednik Društva srpskih domaćina. Besedu o Dobrici Eriću kazivaće književnik Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge, autor izbora i predgovora Dobričinih pesama “Plavo kolo” u izdanju SKZ.

Spomenik ovom velikom srpskom pesniku, otkriće učenici Srednje škole “Dobrica Erić“ iz Knića i izdvojenog odeljenja iz Vraćevšnjice u sastavu Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Gornjeg Milanovaca.

Biće izveden kulturno-umetnički program koji su pripremili učenici iz Knića i Kragujevca. Najpre splet pesama Etno grupe iz Prve kragujevačke gimnazije, a potom će stihove Dobrice Erića govoriti učenici Srednje škole iz Knića koja nosi njegovo ime. Recital prate pevačke grupe iz Predškolske ustanove “Cvetić” iz Knića i učenici Muzičke škole “Miloje Milojević” iz Kragujevca .

Zavičajni pesnik Marko Marković, koji sledi pesnički opus i tradiciju Dobrice Erića, predstaviće se sa pesmom „ZBOGOM PRINČE PROCVETALIH POLjA“, koju je napisao na dan kad se veliki Dobrica na nebo vazneo.

Pesme posvećene Dobrici Eriću govoriće i poznata srpska pesnikinja Ljiljana Bralović i pesnik Blagoje Baković, a PRKOSNU PESMU Dobrice Erića kazivaće zdravičar Dragiša Simić – predsednik Udruženja PRELA I POSELA.

Na ovom skupu biće predstavljenja i nova dvodelna knjiga SPOMENICA DOBRICE ERIĆ, i to prvi deo “NAD SERBIOM SRCE” u kojoj 85 pesnika daruje po jednu pesmu Dobrici i drugi deo “SAMOUKI AKADEMIK POEZIJE” u kojoj savremenici govore o Dobrici. Knjigu je priredio Milovoje Trnavac, a izdavači su Društvo srpskih domaćina i Udruženje književnika Srbije.

Na tekstove Dobrice Erić komponovano je više pesama. U znak sećanja na njih, Ansambl „Pegi i prijatelji“ podsetiće na dve: „Devojka iz grada“ i „Teče reka, teče Gruža”.

U programu će učestvovati i Dramski studio „Lepenica“, pod upravom Mirka Barjaktarevića, Kulturno-umetničko društvo “Gruža” i Izvorna grupa “Crnućanke” iz Donje Crnuće – rodnog mesta Dobrice Erića.

Posebno se zahvaljujemo Savezu pčelarskih organizacija Srbije – pčelarima iz okruga Kragujevca koji će donirati košnice i pčelinja društva Učeničkoj zadruzi KNIĆKO u Srednjoj školi “Dobrica Erić” – za registraciju njihovog pčelarskog gazdinstva!

Dobro došli!
Društvo srpskih domaćina (DSD)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE