AC MSmiljkovic1021a

Aleksandrovac 26.10.2021. Priču o dečaku iz opštine Aleksandrovac koji već 16 godina sanja kupatilo i svoju sobu objavile su Nezavisne NARODNE NOVINE Rasinskog okruga:

"Pre šest godina učiteljica srpskog jezika u Osnovnoj školi Aca Aleksić, zadala učenicima temu "Moj život na selu“. Jedan dečak napisao je tri rečenice "Moj život na selu je težak, voleo bih da imam kupatilo sa bojlerom da grejemo vodu za kupanje. Voleo bih da imam svoju sobu, da imaju gde drugari da mi dođu. Voleo bih da ozdravim i da ne idem više u bolnicu, jer bolje mi je u mojoj kući koja je stara i ornula, nego u bolnici."

Marko Smiljković, 16 godina, iz sela Gornja Ržanica kod Aleksandrovca, posle 6 godina od kako je napisao pomenuti rad, sanja iste snove. U međuvremenu je imao dve operacije od ukupno 5. Prvi put je operisan sa samo 7 meseci, drugi put sa nepune dve godine. Potkožni tumori glave na vratu, tumori desne strane trupa, operacija testisa, ugradnja čelične šipke u kičmeni stub, operacija skolioze, mider, problemi sa zubima, teška zdravstvena slika za jedno dete.

Marko živi sa ocem, majkom, sestom i babom u kući koja je stara preko 200 godina i koja preti da se uruši. Prošle godine pao je plafon u sobi gde su Marko i sestra Milica spavali, srećom pala je sredina plafona, pa su deca ostala nepovređena. U kući 4 sijalice i jedna česma, stari smederevac na koji se kuva i greje voda za kupanje, stari televizor i kreveti duplo stariji od Marka.

Malo je lepih trenutaka kojih Marko može da se seti u prošlosti, najdraže mu je kada su za njega igrali navijači Zvezde i Partizana, kada je dobio biciklu od Neleta iz Holandije, kada je išao u zoološki vrt. Sada ima drugare u srednjoj školi koji ga vole i pomažu, voli da se druži sa njima ali ne izlazi u grad.

Porodica je u više navrata pisala Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, 2016. i 2017. godine, odgovor nikada nisu dobili, a kopije pisma zavedene na pisarnici ministrastva stoje.

Naše društvo treba da stidi od ovog dečaka koji 16 godina živi od očeve minimalne plate i socijalne pomoći. Starija sestra se zaposlila u Vrnjačkoj banji u ugostitestvu i polovinu svoje plate daje Marku za školovanje, doručak i garderobu.

Uz saglasnos Markovih roditelja i samog Marka, napravili smo nekoliko fotografija koje će izazvati suze kod mnogih. Možda se neko i seti malog dečaka, njegovog pismenog rada i nedosanjanog sna.

Nezavisne NARODNE NOVINE Rasinskog okruga pokreću akciju da Marku konačno sagradimo dve sobe i kupatilo. Apelujemo na ljude dobre volje, udruženja, medije, političare, sporpska društva, dijasporu, da se uključe jer ovaj dečak to zaslužuje.

Pored svih nedaća, Marko ne skida osmeh sa lica, u duši kako mu je jedino on zna.

Marko Smiljković Ržanica - Aleksandrovac

dinarski žiro račun: 355000320054209726 Vojvođanska banka


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE