DSD spomenikDobricaEric1021

Knić, 28.10.2021. U ponedeljak 25. oktobra 2021. godine u Kniću, prestonici Gruže, otkriven je spomenik sa bistom Dobrice Erića.

Spomenik je postavljen u dvorištu Srednje škole koja od 2020. godine nosi ime velikog srpskog pesnika. Spomenik Dobrici Eriću – čija je bista rad akademskog vajara Zorana Ivanovića, redovnog profesora na Fakultetu primenjinih umetnosti, darivalo je Društvo srpskih domaćina.

Posle himne “Bože pravde” prisutnima se obratila profesorka Ljiljana Marinković, direktorka Srednje škole “Dobrica Erić”. Besedu o Dobrici Eriću govorio je književnik Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge, autor izbora i predgovora Dobričinih pesama “Plavo kolo” u izdanju SKZ. Potom je govorio predsednik Društva srpskih domaćina Nićifor Aničić, koji se u svom izlaganju posebno obratio učenicima i deci.

DSD spomenikDobricaEric1021a

U otkrivanju spomenika Dobrici Eriću, učestvovali su unuci i praunuci Dobrice Erića i učenici Srednje škole “Dobrica Erić“ iz Knića i izdvojenog odeljenja iz Vraćevšnjice u sastavu Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Gornjeg Milanovaca. Jedan od najdirljivijih momenata na manifestaciji je bio kada su učenici Srednje škole “Dobrica Erić“ iz Knića uručili zahvalnicu predsedniku Društva srpskih domaćina Nićiforu Aničiću.

Potom je izveden kulturno-umetnički program koji su pripremili učenici iz Knića i Kragujevca. Najpre je izveden splet pesama Etno grupe iz Prve kragujevačke gimnazije, a potom su stihove Dobrice Erića govorili učenici Srednje škole iz Knića koja nosi njegovo ime. Recital su pratile pevačke grupe iz Predškolske ustanove “Cvetić” iz Knića i učenici Muzičke škole “Miloje Milojević” iz Kragujevca .

Zavičajni pesnik Marko Marković, koji sledi pesnički opus i tradiciju Dobrice Erića, predstavio se sa pesmom „ZBOGOM PRINČE PROCVETALIH POLjA“, koju je napisao na dan kad se veliki Dobrica na nebo vazneo, kao i pesmom “SANDUČE”.

Pesme posvećene Dobrici Eriću govorili su i poznati srpski pesnici Ljiljana Bralović i Blagoje Baković, a poznatu Ponosnu pesmu Dobrice Erića kazivao je zdravičar Dragiša Simić – predsednik Udruženja PRELA I POSELA.

Na ovom skupu predstavljenja je i nova dvodelna knjiga SPOMENICA DOBRICE ERIĆ, i to prvi deo “NAD SERBIOM SRCE” u kojoj 85 pesnika daruje po jednu pesmu Dobrici i drugi deo “SAMOUKI AKADEMIK POEZIJE” u kojoj savremenici govore o Dobrici. Knjigu je priredio Milovoje Trnavac, a izdavači su Društvo srpskih domaćina i Udruženje književnika Srbije.

U ime porodice Dobrice Erića prisutnima se obratila i zahvalila unuka Nevena Ignjatović.

Na tekstove Dobrice Erić komponovano je više pesama. U znak sećanja na njih, Ansambl „Pegi i prijatelji“ podsetio nas je na dve: „Devojka iz grada“ i „Teče reka, teče Gruža”.

U programu je učestvovao i Dramski studio „Lepenica“, pod upravom Mirka Barjaktarevića. Posebno treba istaći nastup jedne od najstarijih izvornih pevačkih grupa u Srbiji “Crnućanka”, iz rodno kraja Dobrice Erića.
Društvo srpskih domaćina, foto: Slobodan Stanković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE