KrusevacPress 1121a

Kruševac 05.11.2021. Portal KruševacPress i Edukativni centar Kruševac predstavili su projekat "Rodni refelektor za mlade - Lokalna akcija protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima".

Projekat je započeo 1. oktobra i trajaće do kraja maja 2022. godine. Cilj projekta je mobilizacija lokalnih zajednica u Rasinskom okrugu, u borbi protiv rodnih stereotipa u medijskom prostoru, koji se tiču mladih.

"Rodni stereotipi i seksizam u medijima su problem koji smo identifikovali kao veoma značajan za mlade. Kroz niz aktivnosti koje ćemo realizovati, kao što su mapiranje medija i pregled medijskih objava, konsultativni sastanci sa predstavnicima Saveta i tela za rodnu ravnopravnost, medija, kancelarija za mlade i obrazovnih ustanova, info sesije za mlade, želimo da poboljšamo nivo informisanosti svih lokalnih relevantnih aktera u Rasinskom okrugu o neophodnosti delovanja na suzbijanju rodnih stereotipa u medijskom prostoru ali i da osnažimo mlade ljude u svih šest opština u Rasinskom okrugu za aktivno uključivanje u borbu protiv rodnih stereotipa i seksizma", naglasila je Ana Tomić iz Edukativnog centra Kruševac.

U okviru programa "Mladi i mediji za demokratski razvoj" podržano je deset projekata u kojima učestvuje deset medija i isto toliko organizacija civilnog društva.

Jedna od aktivnosti koju trenutno sprovodi KruševacPress je formiranje Omladinske redakcije "Rodni reflektor".

"Tokom oktobra sproveli smo kampanju u medijima, na društvenim mrežama i po školama, kako bi zainteresovali mlade da se priključe našoj redakciji i odziv je bio više nego dobar. Uskoro ćemo započeti sa objavljivanjem informativno-edukativne serije tekstova o rodnim stereotipima i seksizmu. U narednoj fazi projekta, nakon dvomesečne obuke, članovi Omladinske redakcije će objaviti 20 istraživačkih tekstova na temu rodnih stereotipa i seksizma. Verujem da ćemo realizacijom svih ovim aktivnostima senzibilisati javnost o ovoj značajnoj temi i podstaći mlade da se uključe u aktivnosti koje treba da vode ka demokratizaciji lokalnih zajednica i društva u celini", kazao je Slaviša Milenković, koordinator projekta.

Projekat "Rodni refelektor za mlade - Lokalna akcija protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima"se realizuje u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj", uz podršku Kraljevine Švedske.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE