Raska Opstina

Raška 09.11.2021. Opština Raška je jedna od 37 lokalnih samouprava u Srbiji koje su dobile sredstva za nastavka sprovođenja mera energetske efikasnosti. Za program ugradnje solarnih panela opština je od Ministarstva rudarstva i energetike dobila 5 miliona dinara, a još 5 miliona je opredeljeno iz opštinskog budžeta.

Ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva gradonačelnicima i predsednicima gradova i opština, uručila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović i tom prilikom je rekla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

„Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogućimo svim građankama i građanima Srbije da postave solarne panele. Nastavićemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost“, rekla je ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović.

Predrag Matić, direktor Direkcije za investicije EDS, rekao je da je „Elektrodistribucija Srbije“ spremna za sprovođenje projekta.

„Nadam se da će se što više potrošača odlučiti za sticanje statusa kupca-proizvođača. Mi smo potpuno spremni za ovaj izazov, pojednostavljena je procedura i svi uslovi su javno dostupni“, rekao je Predrag Matić, direktor Direkcije za investicije EDS.

Ukupno u ovaj program država Srbija i 37 gradova i opština ulažu oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona.
izvor:raska.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE