SrbiZaSrbe Bozicna2122a

Božićni praznici bude uspomene iz najranijeg detinjstva kada smo nestrpljivo čekali da majka umesi česnicu, muškarci donesu badnjak, dok najmlađi ukućani pijučući na Badnje veče najavljuju praznik rođenja Bogomladenca Hrista. Kako starimo, ove uspomene postaju intenzivnije, a posebno nas jedan običaj podseti na rodni kraj, kuću i naše stare.

Bilo da je u pitanju položajnik, polažajnik, radovan ili polaznik, kako se sve naziva prvi posetilac koji dolazi u našu kuću, desnom nogom prekoračivši prag, pozdravlja ukućane radosnim hrišćanskim pozdravom „Hristos se rodi!” Po verovanju, položajnik donosi domaćinstvu sreću, rodnost i prosperitet u godini koja sledi.

Nažalost, desetine hiljada dece nemaju ove uspomene. U oronulim kućama slamu koriste da bi popunili rupe na starim prozorima kako se ne bi smrzli, orahe ne bacaju po uglovima soba jer pitanje je šta će sutra imati da jedu, a osim skromne česnice na stolu gotovo da nema ničega…

Jedinu nadu u bolje sutra donosi položajnik najavljujući dolazak Onog koji se vazneo na nebesa propovedajući o ljubavi, veri i nadi – potvrđenih vekovima kroz darežljivost i milosrđe hrišćana koji slede Njegov put.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe poziva sve dobre ljude da simbolički preuzmu ulogu položajnika u tradicionalnoj Božićnoj akciji kako bismo uneli božićnu radost u detinjstva Marte, Spase, Anastasije, Anđele, Jovana, Jovane, Teodore, Magdalene i drugih ugroženih mališana!

Marta Jovičić (13) živi u selu Simićevo u opštini Žabari. Ova devojčica zbog izuzetno teških uslova u kojima živi uči ispod jorgana. Pored svih nevolja koje su je snašle, Marta mora da bude vredna i marljiva jer je, iako još uvek dete, stub porodice. Majka Danijela, kao mala izgubila je vid, dok je otac Zdravko imao teške povrede nogu. Zbog toga Marta se stara i o bratu Zdravku (4) i sestri Zdravkici (1). Kuća u kojoj žive prepravljen je ambar za kukuruz pored koga su sagradili još dve sobe od blata bez kupatila i osnovnih uslova za život.
Martina najveća želja je da ima kutak za učenje!
Porodici Jovičić-Novaković je planirano da se kupi kuća. Za završetak akcije potrebno je oko 30.000 evra.

Spasa Komnenović (5) živi na petnaestak kilometara od Skoplja u najtužnijoj kući u Kučevištu! Ispucali zidovi potpuno uništeni od buđi, pokućstvo u stanju raspada, oštećeni podovi i slomljeno ogledalo na zidu – prizor kakav se ne viđa ni u filmovima strave i užasa – surova je realnost za Spasu, Ivanu (13), Martina (12), Martinu (12) Aleksu (8), Dragicu (8) i Darka (2) i Aleksandru (1) – osmoro dece koliko ih ima u ovoj mnogočlanoj porodici. Kuriozitet koji je vezan za njihovu školu, da je upravo porodica Komnenović, svojom brojnošću spasila zatvaranje odeljenja u kojem se nastava održava na srpskom jeziku!
Spasina najveća želja je da njegova braća i sestre imaju gde da se igraju!
Porodici Komnenović je planirno da se izgradi kuća. Za završetak akcije potrebno je više od 30.000 evra.

Anastasija (6) i Anđela Krstonić (5), dve vaspitane i bistre devojčice iz Rađevića kod Pljevalja, iako već kreću u školu, nikada nisu imale priliku da osete šta su topli dom, funkcionalno kupatilo, složeni devojački ormari... Odrastaju u staroj kući prepunoj vlage! Njihovi roditelji drže kravu, ovce, kokoške, imaju zasađeno voće, kose koliko mogu... Kažu da vole da žive u selu. Osim Anastasije i Anđele, tu su i Andrija (4), Petar (2) i Maša (1).
Anastasijina i Anđelina najveća želja je da dobiju dečiju sobu!
Porodici Krstonić je planirano da se izgradi kuću. Za završetak akcije potrebno je više od 30.000 evra.

Jovan Trajković (13) živi u selu Donja Trnica u opštini Trgovište. Nedaleko od crkve Presvete Bogorodice, pored reke Pčinje nalazi se neuslovna kuća bez kupatila u kojoj Jovan živi zajedno sa roditeljima i još šestoro braće i sestara – Milošem (14), Savom (10), Petrom (7), Nemanjom (3), Miljanom (1) i Milom (1). Trajkovići žive od socijalne pomoći i dečijih dodataka. Čuvaju dvadeset koza pa dodatne prihode ostvaruju prodajom kozijeg sira.
Jovanova najveća želja je da ima kupatilo!
Porodici Trajković je planirano da se renovira i dogradi kuća. Za završetak akcije potrebno je više od 20.000 evra.

Jovana (10), Teodora (5) i Magdalena (5) Ćirković žive u mestu Rakino Brdo, opština Osmaci. Njihova kuća puna je vlage jer krov prokišnjava, a pored lošeg stanja životni prostor je premali za šestoro dece jer osim njih i roditelja tu su i Cveta (16), Maja (13) i Anđelko (6 meseci). Porodica živi od jedne plate i tri dečija dodatka što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe.
Jovanina, Teodorina i Magdalenina najveća želja je da žive u kući gde će biti mesta za sve!
Porodici Ćirković je planiramo da se izgradi kuća. Za završetak akcije potrebno je više od 30.000 evra.

Kako se uključiti u Božićnu akciju na linku OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE