NDjF Sjenica1121a

Sjenica 30.11.2021.   Novak Đoković Fondacija je u Sjenici - kroz veliko partnerstvo sa The Human Safety Net i Generali osiguranjem Srbija - otvorila prvu multisenzornu sobu u Predškolskoj ustanovi „Maslačak”. Multisenzorne sobe posebno važne u stvaranju najboljeg mogućeg ambijenta za tretman dece sa smetnjama u razvoju; posle Zaječara i Sjenice – otvaranje naredne senzorne sobe i u Kovačici - do kraja 2021. godine.

Sredstva za ovaj izuzetno važan vid podrške u njihovom odrastanju prikupljana su tokom globalnog humanitarnog izazova koji su u okviru svoje The Human Safety Net inicijative organizovali zaposleni u Generali Osiguranju Srbija u koordinaciji sa Novak Đoković Fondacijom, dok je kompanija Generali Osiguranje Srbija, prepoznavši značaj senzornih soba, izdvojila dodatna sredstva kako bi se opremile ukupno tri senzorne sobe.

Multisenzorne sobe su posebno opremljene prostorije koje se koriste prilikom tretmana senzorne integracije za decu sa smetnjama u razvoju – u kojima ona istražuju, razvijaju čula i opuštaju se. Stimulišuća i smirujuća atmosfera multisenzornih soba utiče na poboljšanje koordinacije, unapređuje sposobnosti komunikacije, deluje relaksirajuće na decu koja su stalno u pokretu i usmerava pažnju dece sa senzornim smetnjama. Ova vrsta tretmana je izuzetno važna u radu sa decom jer potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa – i omogućava im da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život.

 „Otvaranje multisenzornih soba širom Srbije predstavlja izuzetno važno ostvarenje misije naše Fondacije - da svako dete može razviti i ostvariti svoj puni potencijal, uz pravu podršku od najranijeg uzrasta. Njihovo prijatno detinjstvo i razvoj - prožeto pažnjom i stvaralaštvom – osnova je za srećnu budućnost, i opremanje multisenzornog prostora poput ovog u PU „Maslačak“ je od izuzetnog značaja za ostvarenje tog zajedničkog cilja Fondacije, naših partnera i ustanova. Želja nam je da deca iz Sjenice i ovog regiona osete sve prednosti ovog posebno uređenog prostora – i da svima oko njih budu značajna prednost u nastojanju da njihovo odrastanje protekne u sreći, druženju, učenju i kreativnosti,“ - istakla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije. 

NDjF Sjenica1121b

„Senzorne sobe su prepoznate kao osnova za podsticaj ključnih komponenti u razvoju dece u vidu sticanja krupne i fine motorike, doživljaja ravnoteže i prostora i sopstvenog tela – po praksi, nauci i svim relevantnim istraživanjima iz proteklih decenija. Naš zajednički cilj je da u ovom prostoru stvorimo ambijent u kome će im učenje i svakodnevne aktivnosti postati dostupniji i prijatni. Uz vaš predan rad - naša donacija će doprineti boljitku dece i njihovih porodica, što predstavlja najlepšu inspiraciju za nove aktivnosti u ostvarenju naše misije,“ dodala je Smiljana Grujić, glavna programska menadžerka Novak Đoković Fondacije. 

NDjF Sjenica1121c

„Ponosni smo i veoma srećni što u okviru Generali humanitarne inicijative The Human Safety Net, zajedno sa Novak Đoković Fondacijom, već skoro četiri godine pružamo podršku roditeljima i deci širom Srbije. U skladu sa tim, do kraja ove godine otvorićemo Centre za roditelje u 10 gradova u Srbiji i dodatno opremiti tri senzorne sobe kako bismo pomogli deci sa smetnjama u senzornoj integraciji i učenju da razvijaju čula i kognitivne sposobnosti. Na taj način roditeljima pružamo podršku, a deci lepše detinjstvo i bolje šanse za srećniju budućnost,“ izjavila je Ivana Petković, regionalna direktorka Generali osiguranja Srbija.

Donatorima se zahvalila direktorka PU "Maslačak" Minela Biberović:

"Dobijanje multisenzorne sobe je veliki uspeh i napredak ne samo za PU "Maslačak" nego za celu opštinu Sjenica i učiniće da postanemo regionalni centar u pružanju podrške deci sa poteškoćama u razvoju. Do sada su roditelji  sa decom morali da putuju do udaljenih mesta, što je iziskivalo velike materijalne troškove i dodatne napore. Zahvaljujući ovoj donaciji, stvaramo najbolje uslove za decu kojoj je podrška neophodna, kako bismo im omogućili napredak u razvoju i ujedno olakšali njihovim roditeljima. Napomenula bih da u ustanovi imamo stručni kadar koji je prošao obuku za rad u senzornoj sobi. Beskrajno smo zahvalni Novak Đoković Fondaciji i njihovim partnerima Generali Osiguranju i The Human Safety Net-u na opremanju senzorne sobe,"  naglasila je Minela Biberović, direktorka PU "Maslačak"

Do kraja godine je planirano otvaranje multisenzorne sobe od strane istih partnera - u Dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju u Kovačici.
TKM foto:Dalibor Danilović


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE