UZPescanikKS dijalog1221

Kruševac 23.12.2021. Ženske grupe i aktivistkinje Rasinskog okruga, Srbija i regiona Mitrovice, Kosovo smatraju da isključenost žena iz dijaloga Beograd – Priština nanosi štetu odnosima u regionu, procesu Evropskih integracija na Zapadnom Balkanu i smanjuje šanse za uspostavljanje stvarnog dijaloga i trajnog mira.

Inicijativa “Uključite žene u dijalog Beograda i Prištine”, koju su zajedno pokrenule Organizacija žena Mitrovice za ljudska prava, Udruženje žena Peščanik i Mreža žena Rasinskog okruga za cilj ima, pre svega, podizanje svesti o značaju učešća žena u mirovnim pregovorima i procesu vraćanja međusobnog poverenja u široj zajednici.

Inicijativa i istoimena kampanja, #UKLJUČITE_ŽENE _U_DIJALOG, nastale su kao rezultat poslednjeg u nizu susreta navedenih udruženja, aktivistkinja ženskih prava i društveno aktivnih pojedinki sa Kosova i iz Srbije, uz podršku švedske Fondacije Kvinna till Kvinna i Evropske Unije.

Sa skupa je upućen apel nacionalnim zvaničnicima i zvaničnicama Kosova i Srbije, Evropskoj Uniji I njenom posredniku u aktuelnoj rundi pregovora između Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, da primene UN Rezoluciju 1325 Žene, mir, bezbednost i obezbede da se na svim nivoima dijaloga čuje glas žena i aktivistkinja ženskih prava.

Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava, 2012 je multietničlka ženska grupa, koja okuplja žene iz regiona Mitrovice, bez obzira na etničko poreklo, i to iz: Južne Mitrovice, Vučitrna, Srbice, Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Misija organizacije je jačanje uloge žena u društvu i u procesima donošenja odluka u cilju postizanja mira i društveno ekonomskog razvoja u regionu Mitrovice I šire. Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava saradjuje sa lokalnim vlastima u 7 opština, lokalnim I internacionalnim organizacijama i članica je Kosovske ženske mreže.

Udruženje žena Peščanik, 2000., je prva ženska organizacija na području Rasinskog okruga. Misija organizacije je osnaživanje žena i javno zagovaranje za unapređenje njihovog položaja. Od 2009. UŽ Peščanik obezbedjuje emocionalnu i informativnu podršku ženama koje su preživele nasilje u porodici, na srpskom i romskom jeziku, besplatnu pravnu pomoć i zastupanje na sudu. Peščanik je članica Mreže Žene protiv nasilja i Mreže Žene u crnom, kao i Mreže žena Rasinskog okruga, čije je osnivanje inicirala.

Mreža žena Rasinskog Okruga je koalicija formalnih i neformalnih ženskih grupa i individualnih aktivistkinja ženskih prava, koja se bavi političkim, ekonomskim i osnaživanjem žena za izgradnju mira I borbu protiv nasIlja, podsticanjem ženskog samo-organizovanja i zagovaranjem za promene javnih politika u korist rodne ravnopravnosti. Ženske grupe koje čine Mrežu su: neformalne grupe žena u Trsteniku i Varvarinu, Udruženje žena Una, Ćićevac, Kaliopa Brus, Ž kao žena i kao Župa, Romani cikna Kruševac. Koordinirajuća organizacija Mreže je Udruženje žena Peščanik iz Kruševca.

Cilj programa Žene za mir i sigurnost je unapređenje rodne ravnopravnosti i demokratizacija Zapadnog Balkana, u skladu sa feminističkom spoljnom politikom Evropske Unije, Strategijom rodne ravnopravnosti i drugim relevantnim EU politikama. Saradnja prepoznaje doprinos i oslanja se na iskustvo ženskih organizacija u izgradnji mira i demokratizaciji zajednice, pre svih Mreže Žena u crnom i Kosovske ženske mreže, kao i na potrebu građanki u regionu da žive bezbedno i sigurno.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE