GSS projekatSrbBiH0122b

Gorske službe spasavanja Srbije i BiH učestvuju na zajedničkom projektu poboljšanja spremnosti za hitne intervencije uz podršku Evropske unije.

Održano je prvo predstavljanje projekta “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ koji će trajati 21 mesec i vredan je 375.712,48 evra.

“Kroz ovaj projekat mi smo već nabavili motorne sanke, kvad vozilo, prikolicu za povređene kao i deo medicinske opreme. I to će nam značajno olašati funkcionisanje u budućnosti. Takođe, zajedničke obuke koje ćemo sprovoditi sa kolegama iz Bosne doprineće da budemo spremniji za svaku eventualnu anrednu situaciju u budućnosti”, rekao je Branislav Ćurčin, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Dijana Rađo, iz Gorske službe spasavanja Stanica Sarajevo istakla je značaj zajedničkog delovanja u pograničnoj oblasti, kao i važnost dobro obučenih spasilaca u oblastima spasavanja iz voda, kao i sa planina.

Projektne aktivnosti biće realizovane u Zlatiborskom okrugu, kao i u Bosni i Hercegovini, i to u Brčkom, Foči, Orašju, Bjeljini, Sarajevu, Trnovu, Hadžićima, ...

“Gorske službe spasavanja iz republika bivše Jugoslavije već 10 godina intenzivno sarađuju, i nadam se da će ovaj projekat pomoći da se ta saradnja podigne i na viši nivo”, smatra Dženadin Veladžić, Gorska služba spasavanja Federacije BiH.

Senad Kovačević iz Civilne zaštite Opštine Hadžići rekao je da bi Gorske službe spasavanja trebalo da budu više prepoznate u sistemu civilne zaštite, dok je Adnan Osmanović iz Gorske službe spasavanja distrikt Brčko, potvrdio njegove reči i dodao da će zajednička saradnja podići i svest u javnosti o itanjima civilne zaštite.

“Kroz ovaj projekat mi smo već nabavili opremu za Planinarski dom u Rastištu, I zahvaljujući tome uslovi za boravak su podignuti na značajno viši nivo”, objasnio je Nenad Lečić, iz planinarskog udruženja “Tara”.

Osim specifičnih ciljeva projekta plan je da se podigne svest stanovništva kako treba da se ponašaju u slučaju velikih prirodnih katastrofa, ali i doprinese širenju volonterizma.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE