MOD obukaGarda0122a

Beograd 20.01.2022. U toku je osnovna obuka budućih podoficira RV i PVO, redovna obuka tenkovskih posada u Prvoj brigadi kopnene vojske i obuka vojnika u Gardi Vojske Srbije.

Osnovna obuka budućih podoficira RV i PVO

MOD obukaRViPVO0122

U Centru za obuku i usavršavanje podoficira „Narednik Milunka Savić“ u toku je drugi modul osnovne obuke kandidata za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Na obuci se nalaze kandidati koji su ispunili sve uslove konkursa raspisanog u maju prošle godine i koji su uspešno savladali prvi modul obučavanja za poziv podoficira Vojske Srbije.

U ovom modulu, budući podoficiri Ratnog vazduhoplovstva i PVO usvajaju neophodna vojno-stručna znanja i veštine za pravilno i sigurno komandovanje jedinicama ranga odeljenja, čime stiču uslove za stručno usavršavanje u Centru za obuku Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Poslednja faza obuke realizuje se u jedinicama Vojske Srbije, gde se kandidati osposobljavaju za dužnosti tehničara za vazduhoplovne motore, naoružanje i opremu, operatore na radarskim i raketnim sistemima i opšte vazduhoplovne dužnosti.

Kurs za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO traje šest meseci i obuhvata dva osnovna, specijalistički i modul stažiranja. Kandidati koji uspešno savladaju sve module biće promovisani u čin vodnika i stupiti u stroj profesionalnih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Redovna obuka tenkovskih posada u Prvoj brigadi kopnene vojske

MOD obukatenkovi0122

U tenkovskom bataljonu Prve brigade kopnene vojske u toku je redovna kolektivna obuka profesionalnog sastava i vojnika na služenju vojnog roka roda oklopnih jedinica na tenkovima M-84.

Nakon teoretskih sadržaja u učionicama i kabinetima, posade tenkova uvežbavaju praktične radnje na trenažerima za popunu tenkovskog topa, simulatorima za obuku u nišanjenju i gađanju, kao i rukovanje sistemom za upravljanje vatrom i kolektivnim naoružanjem na tenkovima.

U nastavku sledi realizacija taktičkih vežbi i programskih bojevih gađanja, kada će u praksi biti proverena vatrena osposobljenost i obučenost posada za realizaciju namenskih zadataka – uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila, žive sile i drugih borbenih sredstava.

Tenkovi M-84 su osnovno borbeno sredstvo tenkovskih bataljona u sastavu brigada kopnene vojske. Namenjeni su za brza, smela, iznenadna i snažna borbena dejstva, pre svega u izvođenju ofanzivne komponente borbenih operacija, ali i u protivoklopnoj borbi, što im obezbeđuje vodeću ulogu i značaj u prvoj i drugoj misiji Vojske Srbije.

Obuka vojnika u Gardi Vojske Srbije

MOD obukaGarda0122

Vojnici generacije „septembar 2021“ koji su na drugi period dobrovoljnog služenja vojnog roka upućeni u Gardu prolaze obuku za izvršavanje kolektivnih zadataka jedinice u kasarni „Dedinje“ u Beogradu.

Nakon što su u centrima Komande obuku uspešno savladali sve sadržaje individualne obuke, vojnici u ovom periodu imaju priliku da usvoje raznovrsna znanja i upoznaju se sa specifičnim zadacima koje realizuje ova elitna jedinica Vojske Srbije.

Vojnici se u Gardi osposobljavaju za realizaciju vojnih počasti, obavljanje službe obezbeđenja objekata i ljudi, rukovanje različitim streljačkim naoružanjem te upotrebu telekomunikacionih sredstava, u skladu sa specijalnostima za koje su regrutovani, uz akcenat na vrhunsku strojevu izgrađenost, koja mora da krasi svakog gardistu.

Po završetku služenja vojnog roka vojnicima će biti ponuđena mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije, a najveći broj njih će konkurisati za službu u Gardi, gde će u svojstvu profesionalnog vojnika obavljati odgovorne dužnosti na realizaciji protokolarnih državnih aktivnosti i obezbeđenju objekata od vitalnog značaja za Republiku Srbiju.
izvor i foto:mod.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE