TodorBKaludjerovic VIPTodor Kaluđerović rođen je u Brusu 11. februara 1910. godine od oca Blagoja, sveštenika, i majke Marije.
Osnovnu školu završio je u Brusu. Gimnaziju sa velikom maturom u Kruševcu. Školu rezervnih oficira u Sarajevu. Pravni fakultet završio je u Beogradu i potom postao pripravnik u advokatskoj kancelariji Dragoslava Jovanovića Bekše.

Naučio je u međuvremenu I crkveno pevanje.
Imao je uspešnu advokatsku karijeru I bio je aktivan oko izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu.

Otac mu je bio na Solunskom frontu pukovski sveštenik.

U Brusu gde je nekada učio prva slova i osnovnu školu danas nema te školske zgrade - tada se nalazila na potezu od zgrade današnje opštine do raskrsnice koja vodi za Botunju. Bila je to škola u centru grada sa stanovima za učitelje I nastavnike. Škola sa velikim zvonom.

Jedna od Todorovih želja iz mladosti ispunila mu se kasnije – kada je išao u školu svedočanstva su se delila oko Vidovdana ili na sam Vidovdan i on se iz tog perioda sećao učitelja Božidara Mihajlovića koji je na svojim grudima nosio vojnička odlikovanja i Orden Svetog Save – i govorio u sebi: “Bože, da li ću ja nekada ovako nešto dobiti?” Proteklo je mnogo vremena od tada, od njegove osnovne škole, od završetka fakulteta do njegove saradnje u Patrijaršiji, pa je doživeo da i on, jedan đačić bruske osnovne škole ponese na svojim grudima Orden Moskovskog patrijarha orden Svetog kneza Vladimira, a zatim i od Srpske pravoslavne crkve, od pokojnog patrijarha Germana Orden Svetog Save prvog stepena. To je lično za njega bila najveća nagrada za sve ono što je u životu uradio.

Radovao se uvek susretu sa svima u Brusu, novim i mlađim generacijama i prvom školom u porti Crkve “Sv. Preobraženje” u Brusu. Ta zgrada i danas postoji. U njoj je kao đak stanovao, jer tu su stanovali njegovi roditelji više od trideset godina.

Za Brus su ga vezivale neraskidive uspomene i često je dolazio u Brus. Bio je srećan kada vidi da se Brus menja, da raste. I došao je u Brus zauvek 2003. godine - Sahranjen je na gradskom groblju u Brusu, gde su sahranjeni i njegovi roditelji.
izvor teksta: Bruski tragovi prošlosti i sadašnjsti, Aranđel C. Jeličić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE