NedOtvorPod2022

Beograd 18.03.2022. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da će, zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), po treći put organizovati Nedelju otvorenih podataka od 21. do 25. marta.

Ova manifestacija održava se povodom Međunarodnog dana otvorenih podataka, a obuhvatiće sedam događaja u pet lokalnih samouprava – Beograd, Pančevo, Kragujevac, Valjevo i Lazarevac.

Događaji, koji skreću pažnju na značaj i potencijal otvorenih podataka, realizuju se u saradnji sa brojnim partnerima, među kojima su obrazovne i druge lokalne institucije, organizacije civilnog društva, mediji, privatni sektor i tehnološka zajednica.

U saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom i brojnim medijskim kućama, Udruženje „Zeleni mir“ održaće u Kragujevcu 22. i 23. marta dvodnevni interaktivni događaj na kojem će biti demonstriran značaj otvorenih podataka za unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Na krilima uspeha koji je na polju urbane mobilnosti postigao Bor, učesnici događaja će, uz mentorstvo organizatora i na osnovu otvorenih podataka, mapirati probleme pristupačnosti objekata u svom gradu i ponuditi inkluzivna rešenja.

Udruženje Sister Analyst će održati „Open Data Challenge“ za srednjoškolce: 23. marta u Lazarevcu i 24. marta u Beogradu. Cilj radionice jeste da se mladima, uzrasta od 15 do 19 godina, pokaže kako da otvorene podatke i besplatne softverske pakete otvorenog koda za njihovu analizu, kakvi su R i GitHub, koriste za rešavanje problema i realizaciju ideja koje će im olakšati i poboljšati život.

Jedan od takvih primera upotrebe otvorenih podataka je aplikacija AirCare koja pokazuje nivo zagađenja u gradovima Srbije.

Centar za edukaciju i transparentnost iz Pančeva će 24. marta organizovati konferenciju za medije na kojoj će novinarima predstaviti koncept otvorenih podataka, Portal otvorenih podataka i mogućnosti vizualizacije podataka za potrebe novinarskog izveštavanja.

Nakon konferencije biće održan meetup pod nazivom „Prođimo kroz portal – dođimo do podataka“ na kojem će biti predstavljeno šta su lokalne i nacionalne institucije do sada sprovele da bi unapredile dostupnost otvorenih podataka, uz demonstraciju praktične primene otvorenih podataka u koju će biti uključeni svi učesnici događaja.

U Valjevu će od 22. do 25. marta lokalni odsek Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija održati seminar „Istraživanje i mašinsko učenje iz slobodnih podataka“, namenjen širokoj publici, kako srednjoškolcima i studentima, tako i nastavnicima, profesorima, privrednicima i drugim zainteresovanim građanima i građankama.

Poslednjeg dana Nedelje otvorenih podataka, 25. marta, Unija srednjoškolaca Srbije će u Beogradu održati trening o korišćenju otvorenih podataka u projektnoj nastavi, sa fokusom na teme koje su sve popularnije među mladima – održivi razvoj i fizičko i mentalno zdravlje.

Ideja je da se popularizuje korišćenje otvorenih podataka u nastavi, čime će se doprineti modernizaciji obrazovnog sistema, kao i razvoju digitalnih veština učenika.

Istog dana, 25. marta, u Kragujevcu će Udruženje IKT klaster centralne Srbije, sa partnerima iz privatnog sektora, organizovati događaj na temu pametnog donošenja odluka na lokalnom nivou uz pomoć otvorenih podataka.

Nakon predavanja o upotrebi softvera za vizualizaciju podataka, kakav je na primer PowerBI, kao podrške pri donošenju odluka na lokalu, uslediće panel-diskusija „Otvoreni podaci – link dobrog upravljanja, poslovanja i obrazovanja“.

Učešće u programima Nedelje otvorenih podataka je besplatno, a detaljnije informacije o svim događajima, kao i o načinima na koje se građani mogu uključiti, mogu se pronaći na veb-stranicama lokalnih organizacija – Zeleni mir, Syster Analyst, Centar za edukaciju i transparentnost, Akademija strukovnih studija Zapadni Balkan, Unija srednjoškolaca Srbije, i Udruženje IKT klaster centralne Srbije.

Nedelja otvorenih podataka organizuje se u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“, koji sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE