UZPescanikKS0620

Kruševac 13.04.2022. Udruženje žena Peščanik pridružiće se danas regionalnoj akciji Stop ratu u Ukrajini, koju organizuje Mreža Žene u crnom. 

Povodom najave akcije stiglo je i saopštenje koje objavljujemo u celosti:

Stop ratu u Ukrajini!

Žene u crnom organizuju 13. aprila 2022. godine u 16h u Knez Mihailovoj ulici (kod Ruskog cara), protest u crnini i ćutanju “Stop ratu u Ukrajini”.

Okupacione trupe Ruske federacije od 24. februara 2022. godine izvode varvarske napade na teritoriji Ukrajine. Najveća žrtva ruskih agresora je civilno stanovništvo, a ukrajinski gradovi Mariupolj, Irpinj, Buča, Kramatorsk, Makarin i drugi postaju toponimi za masovne zločine protiv čovečnosti. Svakodnevno se gomilaju dokazi o masovnim grobnicama, silovanjima, mučenjima, kolektivnim pogubljenima. Zločinački imperijalni militaristički pohod pod vođstvom V. Putina neophodno je imenovati GENOCIDOM.      

I ovom prilikom tražimo:

  • Hitan prestanak svih vojnih operacija i povlačenje okupacionih trupa Ruske federacije iz Ukrajine.
  • Istragu pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim sudom pravde zbog zločina ruskih invazionih trupa nad civilima u Ukrajini. Podržavamo zahteve da se oformi specijalni UN tribunal za ratne zločine u Ukrajini.
  • Vođenje efikasnih mirovnih pregovora u cilju obustave svih vojnih operacija radi okončanja stradanja civilnog stanovništva, razaranja gradova, uništavanja civilne infrastrukture.
  • Da se Srbija pridruži sankcijama EU Rusiji, ne samo zbog obaveze koja proizilazi iz statusa kandidata za članstvo u EU, već i kao čin jasne osude ruske agresije.
  • Zaustavljanje i sankcionisanje ratnohuškačke propagande u režimskim medijima u Srbiji koji, slaveći zločine ruskih okupacionih trupa, negiraju zločine nad nedužnim ukrajinskim civilima.  
  • Da se sankcioniše divljanje srpskih neonacista koji javno i nesmetano slave Putinove zločine i da se sankcioniše korišćenje oznake ’Z’ (kao simbola Putinove zločinačke vojske i politike) u javnom prostoru.

Stop ratu u Ukrajini! Stop the war in Ukraine! Остановите войну в Украине!

Stop ruskoj agresiji na Ukrajinu! Stop Putinu!

Stop okupaciji Ukrajine! 3упиніть окупацiю України!! Остановите оккупацию Украины!

Solidarnost sa mirovnim pokretom u Rusiji i Ukrajini! Solidarity with peace movement in Russia and Ukraine! - navedeno je u saopštenju.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE