VeroljubMilutinovic 0522b

Brus 12.05.2022. Povodom Nacionalnog dana dobrovoljih davalaca krvi koji se obeležava 11. maja imali smo priliku da razgovaramo sa profesorom Veroljubom Milutinovićem iz Brusa koji je do sada dao krv preko 100 puta.

Profesor Veroljub Milutinović je od prošle godine u penziji i od tada nije davao krv zbog ograničenja za davaoce da mogu davati krv do 65 godina života.

"Za 47 godina dobrovoljno sam dao krv 107 puta. Prvi put sam dao krv 1974. godine i tako 107 puta do marta 2021. godine kada sam napunio 65 godina i otišao u penziju. Od tada nisam davao krv jer je gornja starosna granica za davaoce krvi 65 godina života. Krv sam davao iz humanitarnih razloga, a kada sam radio u školi 1980/81 promovisao sam dobrovoljno davalaštvo krvi i tada su se učenici, koji su imali punih 18 godina života, odazivali akcijama. Uvek sam promovisao dobrovoljno davanje krvi i humanitarni rad. I sada kada sam u penziji aktivan sam na ekološkim akcijama čišćenja reka u bruskom kraju, bavim se poljoprivredom i ribolovom a i pripremam učenike i studente iz fizike.
Veoma je prijatan osećaj kada znate da pomažete ili ste nekome pomogli a davanjem krvi najverovatnije i nekome spasili život. Ovom prilikom upućujem poziv svima koji su u mogućnosti da odvoje 15 minuta i dobrovoljno daju krv kada se organizuju akcije." - rekao je Veroljub Milutinović, profesor fizike u penziji.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina života - muškarci mogu davati krv 4 puta godišnje, na svaka 3 meseca, dok žene mogu davati krv 3 puta godišnje, na svaka 4 meseca.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE